Ruim vijftien technologiebedrijven hebben samen de Wireless Gigabit Alliance opgericht. Deze organisatie streeft ernaar om één standaard te creëren voor het draadloos streamen van alles wat je maar kunt bedenken.

Achter de nieuwe organisatie zitten meer dan vijftien bedrijven, waaronder Microsoft, Dell, Intel, LG, Samsung en Nokia. Hun doel is om een eind te maken aan de wildgroei aan draadloze standaarden voor het streamen van media. In plaats daarvan wil de Wireless Gigabit Alliance, of kortweg WiGig, één standaard neerzetten.

Deze draadloze standaard moet gebruik gaan maken van onopgeëiste 60GHz-golven en is ontworpen voor snelle gegevensoverdracht van, in theorie, maximaal 6GB per seconde. WiGig moet gebruikt worden voor het streamen van allerlei zaken, van HD-video, foto’s en telefooncontacten tot (chat)berichten en geluid.

Hoewel er enig overlap zal plaatsvinden met bestaande standaarden als Bluetooth en WiFi, zal WiGig deze protocollen niet vervangen. De nieuwe draadloze streamstandaard van de WiGig Alliance moet ergens in het vierde kwartaal van dit jaar af zijn. Producten die ermee overweg kunnen, zullen daarna langzaam maar zeker op de markt komen.