Asus heeft een serie ultraplatte laptops op stapel staan, waarmee de fabrikant de strijd wil aanbinden met de MacBook Air van Apple. Het bedrijf onthulde onlangs meer details over deze aankomende U-serie.

De serie zal voor zover bekend bestaan uit zeven modellen, waarvan drie ultraplatte laptops. Asus komt binnenkort met de 12 inch U20A, de 13,3 inch UX30 en de 15,6 inch UX50V.

Net als MSI’s X-Slim-serie en Acers TimeLine-serie, zijn deze laptops uitzonderlijk plat. Geen van de laptops is dikker dan 1,2 inch (3 cm) en de kleinste versie is slechts 2,3 cm dik. Hierdoor moeten de laptops wel een optisch station missen: voor een ingebouwde dvd-brander is simpelweg geen plaats meer.

De notebooks draaien allemaal op een zuinige Intel CULV-processor van 1,2 tot 1,6GHz, maximaal 4GB geheugen en 500GB harddiskruimte, schermen met led-verlichting en ondersteuning voor 802.11n Wi-Fi en Bluetooth. De beelden worden verzorgd door een Intel GMA 4500 chipset op de twee kleinere modellen of door een GeForce G105M op het 15,6 inch model.

De laptops zijn daarmee geen geweldenaars, maar ze zouden krachtig genoeg zijn om de MacBook Air van Apple naar de kroon te steken. Ondertussen moeten de prijskaartjes een stuk gunstiger uitvallen.

Naast de drie genoemde ultraplatte notebooks brengt Asus in dezelfde serie ook vier dikkere en zwaardere modellen uit: de U81A, U80V, U50G en U51Vg. Deze systemen moeten meer rekenkracht bieden, voornamelijk in de vorm van snellere dualcore-processors. Over prijzen en verschijningsdata is nog niets bekend. Ook is nog niet bekend welke modellen zullen verschijnen in de Benelux.