Geheugenfabrikant Kingston heeft een hardwarematig versleutelde usb-flashdrive geïntroduceerd die niet alleen geschikt is voor Windows-gebruikers, maar ook zonder extra inspanning werkt op Mac-computers.

Volgens Kingston is de DataTraveler Vault - Privacy Edition volledig compatibel met de laatste twee Apple Mac-besturingssystemen. De usb-stick is voorzien van hardwarematige encryptie en hoeft voor gebruik niet eerst met Windows-software geïnstalleerd te worden, aldus de fabrikant.

Opvallendste kenmerk van deze DataTraveler Vault Privacy Edition is zijn hardwarematige, 256-bits AES-encryptie. Deze techniek is volgens Kingston stukken veiliger dan een op software gebaseerde beveiliging. De drive sluit automatisch af na tien mislukte inlogpogingen en formatteert de opgeslagen data, waardoor alle bestanden verwijderd worden.

De nieuwe usb-sticks hebben leessnelheden 24MB per seconde en schrijven elke seconde maximaal 10MB weg. Voor extra beveiliging heeft de usb-drive een beschermend aluminium omhulsel. Ook zou hij volledig waterproof zijn tot een diepte van 1,2 meter.

Kingston brengt de nieuwe DataTraveler op de markt in vijf uitvoeringen. Alle vijf hebben een heftig prijskaartje: voor 2GB betaalt men 59 euro, voor 4GB 95 euro, 8GB kost 166 euro, en de versies met 16 en 32GB kosten respectievelijk 271 en 491 euro.