Sony brengt milieuvriendelijke tv’s naar Nederland

Elektronicafabrikant Sony brengt in april en mei de WE5 BRAVIA-serie uit in Nederland. Deze nieuwe serie lcd-televisies verbruikt volgens de fabrikant de helft minder elektriciteit dan andere platte tv’s.

Verschillende technieken moeten de energierekening een stuk lager uit laten vallen. Sony’s grootste troef is een nieuwe techniek voor de backlight. In plaats van een ccfl- of led-backlight, gebruiken de WE5-tv’s een Hot Cathode Fluorescent Lamp-verlichting (hcfl). Deze hcfl-backlight zou het energieverbruik extreem terugdringen. Volgens Sony worden daarbij geen concessies gedaan aan de beeldkwaliteit.

Daarnaast zijn de nieuwe Full HD-televisies voorzien van een intelligente sensor die reageert op lichaamswarmte en –beweging van personen binnen een bepaalde afstand tot de tv. Als men even wegloopt om de reclame te ontvluchten, het kleinste kamertje te bezoeken of de visite binnen te laten, dan gaat het beeld na een vooraf ingestelde tijd automatisch op zwart, maar blijft het geluid doorspelen. Komt de tv-kijker terug, dan springt het beeld vanzelf weer aan.

Met behulp van dezelfde sensor is er ook een functie die de tv automatisch op stand-by zet, wanneer er een half uur geen beweging is geregistreerd. Mocht men ingedut zijn voor de tv, dan blijft het ding dus niet urenlang doorspelen. De energierekening moet hier een tikkeltje lichter van worden en het milieu weer wat vrolijker. Hetzelfde geldt trouwens voor de ingebouwde eco-schakelaar, waarmee de tv zo is uit te schakelen dat hij echt geen energie meer verbruikt.

De WE5-serie voorziet op dit moment in vier modellen. Het gaat om 40 inch en 46 inch uitvoeringen in de kleuren zwart en wit. De tv’s zijn allen Full HD en beschikken over 100Hz-technologie en een dynamisch-contrastverhouding van 100.000:1. De witte versies zijn inmiddels beschikbaar, de zwarte volgen in mei. Voor de 40 inch uitvoeringen vraagt Sony 1599 euro, terwijl de 46 inch modellen 1999 euro kosten.

NUwerk

Tip de redactie