Elektronicafabrikant Samsung heeft laten weten dat het begonnen is met de massaproductie van lcd-tv’s met zogeheten edge-lit-backlights. Deze nieuwe technologie moet tv’s een stuk energiezuiniger maken.

De nieuwe technologie voorziet in schermen waarbij de backlight niet het hele scherm beslaat, maar slechts de randen. Aan de bovenste en onderste randen van een lcd-paneel worden rijen leds geplaatst, waarvan het licht vervolgens via lichtgeleidingsplaten wordt verspreid over het scherm.

Bij deze nieuwe techniek zijn heel wat minder led-lampjes nodig dan gebruikelijk. Hierdoor zouden de nieuwe panelen rond de 40 procent zuiniger omspringen met energie. Het principe achter deze technologie is niet nieuw, maar er waren wel problemen mee verbonden, die Samsung nu zegt te hebben opgelost. Zo zou het licht nu niet langer ongelijkmatig verdeeld worden over het scherm en is het probleem van oververhitting de kop ingedrukt.

Sony heeft al een tv die van de nieuwe techniek gebruikmaakt, maar deze Bravia KLV-40ZX1M zou nog wel te lijden hebben onder een slechte lichtverspreiding. Samsung wil de edge-lit-techniek allereerst toepassen in televisies met diagonalen van 40, 46 en 55 inch. Er gaan geruchten dat de nieuwe panelen gebruikt zullen worden in Samsungs nieuwe Series 8-televisies, maar de fabrikant heeft hier zelf nog niets over losgelaten.