In augustus 2008 introduceerde Nikon zijn vlaggenschip, de Nikon Coolpix P6000. Deze werd door velen gezien als het antwoord op de populaire PowerShot G-serie daarom werd er nogal wat verlangd van deze camera.

Zo was RAW absoluut een vereiste en een groothoek van minimaal 28mm een verplichting. Op papier laten de specificaties inderdaad interessante opties zien; wat te denken van geïntegreerde GPS en LAN-ondersteuning?

De Nikon Coolpix P6000 is een compactcamera bedoeld voor de enthousiaste fotograaf of zelfs voor de professional die er een kleine camera bij wil hebben.

P-serie

De P-serie staat voor Performance en met dat uitgangspunt in het achterhoofd verwacht je een camera die meer te bieden heeft dan alleen een automatische stand.

Bij de Nikon P6000 is dit dan ook duidelijk het geval; een camera voor het allround werk, maar wel een waar je ook zonder al te veel fotografische kennis mee aan de slag zou moeten kunnen.

ISO

Het werkelijke nut van hoge ISO waardes valt of staat met de kwaliteit van de signaal/ruisverhouding. Zo hebben we niets aan fotograferen in hoge ISO als de ruis zodanig toeneemt dat de delete knop al snel gebruikt wordt.

Uit de technische metingen van de signaal/ruisverhouding blijkt dat Nikon de ruis tot 400 - 800 ISO goed tot redelijk goed onder controle heeft, maar dat de hogere ISO waardes flink last hebben van ruis. In het bijzonder de 1600 en hogere ISO waardes zijn wat ons betreft dan ook niet effectief bruikbaar.

Het objectief

Het objectief laat vrijwel geen sporen van enige vignettering zien. Slechts bij volle opening en groothoek is er een lichte kans op vignettering maar in de praktijk is dit verwaarloosbaar.

Het Nikkor objectief heeft wel wat last van chromatische aberratie. De groothoek opnames laten bij volle opening al zichtbare paarse randjes zien, hinderlijk wordt het wanneer er meer gediafragmeerd wordt. Minder zichtbaar, maar wel aanwezig, is de chromatische aberratie in het telegebied.

De Nikon Coolpix P6000 kent twee sterke concurrenten, de Canon PowerShot G10 en Panasonic LUMIX LX3, die ieder in hun eigen gebied sterk presteren. Het streven is natuurlijk om de perfecte compacte camera oplossing te bieden voor de serieuze fotograaf. Nikon zit er tegenaan, het concept staat er, nu alleen nog de kleine hindernissen overwinnen.

Voordelen:
- RAW support
- Uitstekende fotokwaliteit bij lage ISO
- Optische beeldstabilisator
- Ingebouwde GPS
- Uitgebreide instelmogelijkheden
- Hoge lenskwaliteit

Nadelen:
- Kleine buffer zorgt voor trage RAW verwerking
- Geen HD video kwaliteit
- LAN support is beperkt
- Zichtbare ruis bij 800 ISO en hoger

Kijk voor de volledige Nikon Coolpix P6000 test op LetsGoDigital.