Het uiterlijk van Asus’ Eee Box heeft al wat weg van de Nintendo Wii. Met de Eee Stick gaat de fabrikant nog een stapje verder: dankzij deze bewegingsgevoelige controllers kan men op Asus’ mini-pc computerspelletjes spelen, zoals dat ook kan op Nintendo’s populaire spelcomputer.

De Eee Stick is een set van twee draadloze, bewegingsgevoelige controllers. Waar andere fabrikanten, zoals Gamemon, bij het ontwikkelen van ‘motion sensitive’ controllers voor de pc opvallend dicht in de buurt blijven van hun grote voorbeeld, heeft Asus voor een iets andere richting gekozen. In plaats van Nintendo’s Wii-afstandsbediening simpelweg na te bootsen, nam de fabrikant het uiterlijk van de Nunchuk als uitgangspunt.

De linker controller beschikt over een stuurpookje en vier actieknoppen, de rechter stick heeft zeven actieknoppen. De sticks kunnen buiten spellen om ook gebruikt worden als aanwijzer en als een 3D-muis, aldus Asus. De controllers werken op batterijen en communiceren draadloos met de meegeleverde usb-dongle.

In combinatie met de Eee Stick zou de Eee Box best eens kunnen uitgroeien tot een concurrent voor de Wii. Terwijl de Wii geen HD-resoluties ondersteunt, doen de Eee Box B204 en B206 dat wel. Bij de speciale controllers wordt een aantal games geleverd. Volgens Douwe Klomp van Asus Benelux is de Eee Stick compatibel met ruim honderd bestaande spellen. Asus werkt zelf aan nieuwe titels en zou ook in gesprek zijn met externe softwareontwikkelaars voor het maken van geschikte games.

In principe werkt de Eee Stick met iedere pc en laptop die op Windows XP of Windows Vista draait. Asus heeft echter nog geen plannen om het product los te verkopen. De Eee Stick is voorlopig enkel verkrijgbaar in speciale Eee Box-bundels. Deze bundels zijn volgens Asus inmiddels te koop voor ongeveer 40 euro meer dan een kale Eee Box. Mogelijk wordt de Eee Stick in de toekomst ook gebundeld met andere computerproducten van Asus.