De Taiwanese elektronicafabrikant Aiptek heeft een bijzondere digitale fotolijst ontwikkeld. Dit digitale fotoalbum voor op het bureau of het dressoir is namelijk in staat om zelf digitale versies te maken van oude, gedrukte foto’s.

De digitale fotolijst heet Mona Lisa. Hij beschikt over een lcd-scherm met een diagonaal van 8 inch (20 centimeter) en een resolutie van 800 bij 480 pixels. Net als zoveel andere digitale fotolijsten worden hierop allerhande digitale kiekjes getoond, die gelezen worden van SD-, MMC- of MS Pro-kaarten. Daarnaast beschikt de Mona Lisa over een aansluiting voor usb-sticks en 1GB eigen geheugen.

Uniek aan deze fotolijst is echter de ingebouwde digitale 5 megapixel camera achterop. In combinatie met het bijgeleverde opzetstuk, waar fysieke foto’s tegenaan kunnen worden gelegd, is de Mona Lisa hiermee in staat om gedrukte foto’s zelf te digitaliseren, zonder dat daar een computer met scanner aan te pas komt. Met enkele drukken op de knop worden kiekjes gedigitaliseerd, waarna ze kunnen worden getoond op het scherm.

De Mona Lisa kan in principe ook gebruikt worden als normale digitale camera, al is het hiervoor wel aan de grote kant. De digitale fotolijst van Aiptek is per direct verkrijgbaar en kost ongeveer 165 euro. Deze week is hij aan het werk te zien op technologiebeurs CeBIT in Hannover.