Camerafabrikant Pentax heeft een nieuwe compactcamera gepresenteerd met 24x optische zoom. De Pentax X70 heeft daarnaast een fotoresolutie van 12 megapixel.

De nieuwe Pentax beschikt over een zoomlens die onder meer is uitgerust met een macrostand, waardoor de camera kan focussen op voorwerpen tot een centimeter van de lens. Daarnaast is de X70 voorzien van een beeldstabiliserende functie door middel van sensorbewegingen, om het nadelige effect van onbedoelde camerabewegingen te beperken.

Het toestel beschikt over een 9-punts autofocussysteem met gezichtsherkenning, waarbij volgens de fabrikant in 0,03 seconden 32 gezichten kunnen worden herkend. Ook kan de camera HD-filmpjes schieten, al bedraagt de beeldsnelheid bij een 720p-resolutie slechts vijftien beelden per seconde.

De X70 toont de gemaakte foto’s en filmpjes op een 2,7 inch scherm en slaat data op op SD- of SDHC-kaarten. De camera komt in april in de VS op de markt voor een kleine 400 dollar. De Nederlandse lanceerdatum en prijs zijn nog onbekend.