Toshiba is erin geslaagd om 16GB aan capaciteit op een microSD-kaart te proppen. Daarmee wordt deze kleine geheugenkaart een steeds volwaardiger alternatief voor de grotere, gewone SD-kaart.

Wat men tegenwoordig wel niet aan data op kleine oppervlakken weet te proppen. Zo’n tien jaar geleden was nog een volledige harde schijf nodig om slechts 6,4GB aan gegevens kwijt te kunnen. Inmiddels past bijna het drievoudige op een geheugenkaartje dat bijna tweeduizend keer zo klein is. Toshiba’s nieuwe 16GB micro-SDHC-kaart komt in januari op de markt en kan gegevens met maximaal 6MB per seconde tegelijk wegschrijven.

Naast deze minuscule geheugenkaart met afmetingen van 15 bij 11 bij 1 millimeter, introduceert Toshiba ook twee nieuwe SDHC-kaarten van normaal formaat. Deze SD-kaartjes hebben minder verrassende opslagcapaciteiten van 8 en 16GB, maar zullen data wel op hoge snelheid kunnen uitlezen en wegschrijven, aldus Toshiba. De schrijfsnelheid bedraagt in beide gevallen maximaal 20MB per seconde. De 8GB-versie komt nog dit jaar op de markt, terwijl zijn 16GB broertje tot april op zich zal laten wachten. Prijzen zijn nog niet bekend.