Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Het is niet anders, maar gelukkig wordt het tegenwoordig steeds ‘leuker’ en kan er steeds meer thuis. Met de Xdream Bike kan iedereen zich thuis fit fietsen, waarbij het lijkt alsof men meedoet aan een heuse mountainbikewedstrijd.

De Xdream Bike lijkt een kruising tussen een arcadegamekabinet en een fitnessapparaat. De fiets is zelf van allerlei snufjes voorzien, waardoor bijvoorbeeld de fiets meebeweegt met het heen en weer wiegende lijf, wanneer er hevig getrapt wordt. Maar dat is nog niets. Het leukste is dat de fietsprestaties realtime te volgen zijn op een beeldscherm, waar een volledig fietsparkoers aan de mountainbiker voorbijtrekt.

Gebruikers kunnen een persoonlijke profiel maken, waarin alle trainingsgegevens worden opgeslagen. Ondertussen reageren kunstmatig intelligente computertegenstanders op de fitheid van de rijder, zodat het altijd weer zwoegen geblazen is om als eerste over de finish te geraken. Het apparaat beweegt mee met het soort terrein waarover gefietst wordt. Met verschillende soorten omgevingen lijkt de fitnessfiets niet snel te zullen vervelen. En dat is maar goed ook, want met een prijskaartje van ruim 8500 euro is het niet bepaald goedkoop.