Terwijl de meeste fabrikanten van solid state disks (ssd’s) opscheppen over geplande 256GB en 512GB ssd’s, houdt Transcend het vooralsnog bij een schijf van 128GB. Maar dan gaat het wel om een relatief voordelig geprijsd exemplaar met flinke lees- en schrijfsnelheden.

Ssd's zijn gemaakt van flashgeheugen dat geen bewegende delen bevat, waardoor ze niet gevoelig zijn voor storingen als gevolg van mechanische trillingen, schokken of warmte. Daarnaast zijn ze potentieel een stuk sneller dan ouderwetse harddisks. Ook Transcend beweert de standaard 2.5 inch harde schijven te overtreffen met haar nieuwe 128GB ssd.

Het bedrijf belooft ‘aanhoudende, uitmuntende lees- en schrijfsnelheden’ tot 145MB (lezen) en 92MB (schrijven) per seconde. Gecombineerd met de verwaarloosbare latency van 0,2ms zorgt dat ervoor dat softwareapplicaties en games veel sneller en soepeler starten en draaien, aldus Transcend. De ssd heeft een standaard SATA-II-interface en past dus in elke laptop en pc. De prijs van de nieuwe ssd bedraagt 412 euro.