Van pratende auto’s en computers kijken we al lang niet meer op. Maar als beamers gaan praten, dan wordt het toch een ander verhaal. Laat dat nu precies het geval zijn met Toshiba’s nieuwste projector.

De Toshiba TLP-X200U is volgens de fabrikant de eerste pratende projector ter wereld. Dat wil niet zeggen dat deze beamer er lustig op los keuvelt – het moet natuurlijk wel functioneel blijven. In dit geval betekent dat dat de beamer met een menselijke stem informatie verstrekt over de systeemstatus, waaronder de status van de stroomvoorziening, de resterende levensduur van de lamp, enzovoort.

HD-adepten worden echter teleurgesteld: de beamer heeft een resolutie van ‘slechts’ 1024 bij 768 en lijkt daarmee meer bedoeld voor het betere presentatiewerk. Verder heeft het apparaat een 600:1 contrastverhouding en een helderheid van 3000 lumens. Dankzij de ondersteuning voor Wi-Fi behoren ook netwerktaken tot de mogelijkheden. De beamer is inmiddels via Toshiba’s Amerikaanse webshop te koop en kost daar zo’n 1400 euro.