Thuismuzikanten waren vroeger dikwijls aangewezen op grote, logge en dure apparatuur. Maar tegenwoordig wordt alles steeds kleiner en dus ook het aloude mengpaneel. Doe er een laptopje bij en men heeft een complete geluidsstudio, maar dan mobiel.

Tascams nieuwe Digital Pocketstudio DP-004 doet alles wat een ‘ouderwets’ mengpaneel doet. Maar daar houdt het niet bij op. Functioneert de DP-004 in eerste instantie als een 4-kanaals apparaatje waarmee men kan opnemen en mixen, er zit ook nog eens opslagruimte in om direct opnames in op te slaan. En mocht die ene gigabyte daarvoor niet voldoende zijn, dan kan men er altijd nog een SD-kaartje insteken.

Tascams digitale studiootje heeft alle nodige aansluitingen voor het opnemen van geluiden van professionele zangmicrofoons en instrumenten. Maar voor het echte portable werk zit er ook een ingebouwde microfoon op. Het apparaatje ondersteunt helaas geen 24-bits geluid, maar 16-bits audio is goed genoeg voor cd’s. De DP-004 werkt op vier AA-batterijen en houdt het daar zo’n 8 uur op uit. Hij komt eind november op de markt in Japan en gaat daar ongeveer 200 euro kosten. Hopelijk volgt Europa ook weldra.