Apple heeft dinsdag nieuwe MacBooks onthuld. Nieuwigheden zijn te vinden in de manier waarop de laptopbehuizingen worden vervaardigd, in grotere glazen multitouch-trackpads en in de krachtigere graphics-chips.

De nieuwe MacBooks zijn vervaardigd naar het zogenoemde ‘unibody’-ontwerp dat Apple heeft ontwikkeld aan de hand van ervaringen met de productie van de MacBook Air. Het houdt in dat laptops niet meer opgebouwd worden uit losse aluminiumplaten, maar uit één brok van het metaal. Dit zou Apples notebooks mooier en steviger moeten maken.

Daarnaast heeft de grafische chip van Intel in alle nieuwe modellen moeten plaatsmaken voor de Nvidia GeForce 9400M-chip, wat voor vijf maal zo snelle beeldverwerking moet zorgen. De nieuwe MacBooks, die nu zijn uitgerust met ‘instant-on’ schermen met een led-backlight, hebben bovendien 40 procent grotere glazen Multitouch-trackpads gekregen. Deze moeten overweg kunnen met meer bewegingen van meerdere vingers. Zo moet het mogelijk worden om zaken in beeld vast te pakken en te roteren.

In het goedkoopste model zijn al deze vernieuwingen nog niet meegenomen – deze 13 inch witte MacBook is niet vervaardigd van aluminium en heeft nog gewoon de oude Intel GMA X3100 grafische chipset. Toch kost deze MacBook, die verder beschikt over een 2,1GHz Intel Core 2 Duo-processor, 1GB geheugen en een 120GB harddisk, maar liefst 949 euro. De nieuwe witte MacBook is per direct verkrijgbaar.

Het goedkoopste aluminium model dat wel over alle nieuwe snufjes beschikt, is verkrijgbaar vanaf 1199 euro. Deze MacBook meet ook 13 inch, maar bevat verder een 2,0GHz Intel dualcore processor, 2GB geheugen en 160GB harddisk. Voor 300 euro meer krijgt men hetzelfde systeem, maar dan met 2,4GHz processor en een 250GB harddisk. Beide laptops zijn inmiddels te bestellen, maar de levertijd bedraagt zeven werkdagen.

Ook van de MacBook Pro zijn nieuwe versies uitgebracht. De extra krachtige laptops zijn verkrijgbaar in 15 inch (vanaf 1799 euro) en 17 inch (vanaf 2499 euro). De 15 inch varianten hebben naast een GeForce 9400M chip ook een GeForce 9600M GT videokaart, 2 of 4GB geheugen, een 250 of 320GB harddisk en een 2,4 of 2,53GHz dualcore processor. De 17 inch variant beschikt over een 2,5GHz Intel processor, 4GB geheugen, 320GB harddisk en een GeForce 8600M GT videokaart. Alle MacBooks Pro zijn per direct te bestellen. De 17 inch wordt binnen 24 uur verzonden, op de 15 inch versies moet men zeven werkdagen wachten.

De MacBook Air krijgt eveneens een facelift, maar die is pas begin november afgerond. Deze vederlichte laptop krijgt net als zijn voorganger een een 13 inch scherm en zal te verkrijgen zijn in twee verschillende modellen. De ene heeft een 1,6GHz processor, 2GB geheugen, een 120GB harde schijf en een verlicht toetsenbord. Zijn duurdere broeder biedt een kloksnelheid van 1,86GHz en een solid state drive met een capaciteit van 128GB. De Nederlandse prijzen van deze laptops zijn nog niet bekend.