De DisplayPort moet de DVI-poort alweer een tijdje opvolgen als officiële standaardaansluiting voor pc-beeldschermen. Maar tot nog toe zijn er nog nauwelijks beeldschermen die over deze aansluiting beschikken, om over videokaarten nog maar te zwijgen.

Tot voor kort althans, want videokaartenmaker Palit komt nu met een videokaart die wel over de nieuwe aansluiting beschikt. De Palit Radeon HD 4870 is uitgerust met een videoprocessor van Ati en 1GB DDR5 geheugen. De videokaart draait standaard al op hogere kloksnelheid dan een doorsnee Radeon HD 4870-kaart. Met een druk op een knop wordt deze snelheid nog eens extra verhoogd – al zal die 25MHz extra geen merkbare prestatieverschillen opleveren in games.

De gebruikte koeling is wel bijzonder: in plaats van één koelventilator gebruikt Palit er twee die op een lagere snelheid draaien, om de geluidsproductie (die bij de Radeon HD 4870 doorgaans niet voor de poes is) omlaag te schroeven. Maar het speciaalst blijven de aansluitingen op dit grafische monster. Hebben de meeste videokaarten vandaag de dag twee monitoruitgangen, Palits versie heeft er vier: twee DVI-poorten (met adapter voor D-sub), HDMI en DisplayPort. Nu de monitoren nog.