James Bond is niet bepaald het type spion dat je snel met een rekenmachine zult zien lopen: die gewiekste Brit kan sneller hoofdrekenen dan de snelste supercomputer van IBM. Maar áls Bond een rekenmachine zou hebben, dan zou het deze zijn.

Deze rekenmachine – oftewel de Calculator Videocamera – heeft een minuscule, ingebouwde lens en microfoon, die heimelijk video- en audio-opnames maken. Dit gebeurt in best goede kwaliteit, gezien het formaat van de lens: de resolutie bedraagt maar liefst 320 bij 240 pixels. Niet alleen de wegwerking van de lens (in de linker zijkant van de calculator) is ingenieus, maar ook de manier waarop de opnames worden verwerkt. Ze worden namelijk draadloos naar een ontvanger gestuurd, waarop men de geschoten beelden live kan volgen of weg kan schrijven naar het ingebouwde geheugen (128MB) of SD-kaart (maximaal 2GB).

Toch kleven er ook wat potentiële nadelen aan dit spionnenspeeltje. Zo bedraagt de maximale afstand tussen rekenmachine en ontvanger 15 meter en heeft de microfoon slechts een bereik van een krappe 4 meter. Vervelender is de beperkte batterijduur: de calculator houdt er na 45 minuten opnemen mee op. Gelukkig kan hij ook gewoon gebruikt worden om mee te rekenen: hopelijk gaat de oplaadbare batterij dan langer mee. Het complete pakket is te koop bij Chinavision en kost ruim 125 euro.