Voor veel mensen is de ideale digitale camera een klein model met een groot optisch zoombereik. Met zo'n handig mee te nemen camera kun je alle foto's maken die je zou willen.

De zogenaamde megazoom camera's zijn dan ook nog altijd populair, ook al worden de reflexcamera's steeds kleiner en goedkoper. Met de beschikbaarheid van de Nikon Coolpix P80 speelt Nikon in op de behoefte die ondanks het succes van de digitale SLR camera is blijven bestaan.

Gids

Om met de Nikon P80 te kunnen fotograferen heb je geen uitgebreide studie nodig. De meeste functies zijn meteen te vinden en spreken voor zich. En mocht je niet uit een bepaalde menufunctie komen, dan kun je een ingebouwde gids oproepen die je te hulp komt. Die moet je dan wel weten te vinden. Je moet de zoomknop rond de ontspanknop hiervoor gebruiken. Erg uitgebreid is de helpfunctie niet, maar net genoeg om je verder op weg te helpen.

Ruis

Tot ISO 200 is alles prima, maar daarna is het snel gebeurd. Niet alleen neemt de ruis toe, maar ook de detaillering verdwijnt. Dat zie je vooral als je de opnames naast elkaar legt. De ruisonderdrukking die de Nikon P80 intern hanteert, is agressief. ISO 800 en hoger kun je gewoon vergeten, het ziet er niet meer uit. De gevoeligheid loopt zelfs tot ISO 6400. Wel bij een lagere resolutie, zodat het aandeel ruis iets minder wordt.

Bereik

Ook het dynamisch bereik heeft het moeilijk. Tot een gevoeligheid van 200 ISO is het goed, maar bij toenemende gevoeligheid moet hij de kwaliteit uit handen geven. Je zult in de praktijk nauwkeurig moeten opletten met betrekking tot de belichting.

Beter iets onder- dan overbelichten overigens daar de Nikon P80 nogal de neiging heeft tot overbelichting, wat eigenlijk vreemd is als je ziet dat de gevoeligheid van de sensor flink onder de opgegeven waarden zit. Meer dan 30 procent afwijking is wel erg veel.

Scherpte

Het objectief presteert redelijk. In de uiterste groothoek is vervorming enigszins zichtbaar. Bij andere brandpunten moet je erg goed gaan kijken en speelt vervorming nauwelijks een rol. De scherpte is over bijna het gehele bereik en over de hele foto erg goed. Zoom je helemaal in, dan zijn de hoeken helaas wel onscherp. Opvallend, omdat een teleobjectief meestal gemakkelijker te corrigeren is dan een groothoek.

Conclusie

De Nikon Coolpix P80 is een camera die erg interessant lijkt en alles lijkt mee te hebben. Toch is de camera uiteindelijk minder allround dan je misschien zou willen. Stel je niet teveel eisen en wil je gewoon een lekker plaatje maken zonder je zorgen te maken of je wel ver genoeg kunt inzoomen, dan is de Nikon Coolpix P80 misschien het overwegen waard. Wie hogere eisen stelt, zou beter kunnen omkijken naar Nikon's succesvolle DSLR-lijn.

Voordelen

- Allround zoombereik
- Vlotte bediening
- Compacte megazoom
- Goede kleurweergave

Nadelen

- Beperkt dynamisch bereik
- Te groot aandeel ruis bij lage ISO
- Hoge ISO matige kwaliteit
- Beperkte diafragmavoorkeuze
- Redelijk presterend objectief

Kijk voor de uitgebreide Nikon Coolpix P80 test op LetsGoDigital: Nikon Coolpix P80 test