Zonneladers zijn handig voor het opladen van gadgets in de buitenlucht, en helken bovendien het milieu een handje. Het Zwitserse Sakku gaat nog een stapje verder en vervaardigt zonneladers van gerecycled materiaal.

Deze nieuwe zonneladers zitten verwerkt in draagtassen voor laptops en andere gadgets. De zonne-energie zit echter letterlijk in een oude zak, want de tassen worden vervaardigd van gerecycled materiaal, afkomstig van afgeschreven parasollen. De tassen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen: zo kan men kiezen uit de sakku.worker, de sakku.traveller en de sakku.buddy.

Daarbij is er tevens te kiezen voor een model met batterij, voor het opslaan van energie om er ook in het donker gebruik van te kunnen maken, of zonder batterij, voor het direct opladen van gadgets. De Sakku-tassen zouden alle mobieltjes kunnen opladen (maar voor bepaalde modellen zijn los verkrijgbare adapters nodig), terwijl er ook een usb-poort aanwezig is voor het opladen van usb-gadgets. De prijzen beginnen bij 155 euro en kunnen oplopen tot 299 euro exclusief btw.