Usb is een veelgebruikte aansluiting voor het inpluggen van externe apparaten op een computer, maar het is bij lange na niet de snelste. Bij normale pc’s is de FireWire-aansluiting doorgaans de snelste externe datapoort. Naar nu blijkt, wordt FireWire in de nabije toekomst nog sneller.

FireWire, officieel IEEE 1394 geheten, kent op dit moment twee varianten: FireWire 400 heeft een overdrachtssnelheid van 400Mb/s, terwijl FireWire 800 tweemaal zo snel is. Usb 2.0 hangt tussen die twee in met een snelheid van 480Mb/s. Maar in oktober zal de IEEE – de organisatie achter FireWire – een update van de standaard introduceren, onder de noemer IEEE 1394-2008. Volgens deze specificaties worden snelheden van 1,6 en zelfs 3,2Gb/s mogelijk.

En toch zal usb – als alles verloopt zoals eerder is aangekondigd – uiteindelijk toch sneller worden dan FireWire, en dat nog wel dit jaar. Tegen het einde van het jaar mag de consument namelijk rekenen op de introductie van usb 3.0, een nieuwe usb-standaard die de snelheid vertienvoudigt naar 4,8Gb/s.