Pioneer heeft een nieuw optisch medium ontwikkeld dat de vloer aanveegt met Blu-Ray – tenminste, als het op de capaciteit aankomt.

Het nieuwe optische schijfmedium heeft ruimte voor maar liefst 400GB aan data, waar de huidige Blu-Ray-schijfjes nog niet verder gaan dan 50GB. Toch vertoont Pioneers nieuwe diskformaat de nodige overeenkomsten met het bekende blauwstraalschijfje: de nieuwe disk is namelijk opgebouwd uit 16 informatielaagjes, met elk ruimte voor 25GB. Dat is evenveel capaciteit per laag als bij Blu-Ray.

Pioneer geeft aan dat voor het lezen van deze schijfjes min of meer dezelfde techniek gebruikt wordt als bij Blu-Ray. Het ‘bereiken van compatibiliteit’ tussen de twee formaten zou daarmee mogelijk moeten worden, aldus het bedrijf. Maar dat betekent nog niet dat huidige Blu-Ray-spelers in staat zijn om Pioneers medium af te spelen: om het zestienlaagse schijfje te kunnen lezen, moet de speler voorzien zijn van een extra gevoelige laser en andere technieken om diepliggende data goed te kunnen uitlezen.

Wanneer het nieuwe medium op de markt zal komen is nog niet bekend. Pioneer zal de techniek wel alvast officieel introduceren op een internationaal symposium voor opslagmedia dat komend weekend van start gaat op Hawaii.