Het zal niet lang meer duren of lcd-schermpjes achterop digitale camera’s zijn al net zo groot als de camera zelf. Bij oudere modellen zijn deze schermpjes vaak maar iets groter dan een postzegel. Een lcd-vergroter is dan ook helemaal zo’n slecht plan nog niet.

Een Japans camerabedrijf heeft de primeur: Uniden ontwierp de eerste universeel toepasbare lcd-vergroter voor digitale camera’s (zowel compactcamera’s als spiegelreflex). De UNX-8507 is feitelijk niets minder dan een vergrootglas dat het beeld van genoemde lcd-schermpjes driemaal vergroot. Hierdoor hoeft men niet eerst het geschoten plaatje naar een pc over te hevelen, om te kunnen bepalen of het al dan niet scherp is.

Een bijkomend voordeel is dat het vergrootglas uitloopt in een soort trechtervorm. Hoewel men hierdoor alleen met één oog een goed totaalbeeld krijgt van de vergroting, schermt dit tevens het zonlicht af. Dit maakt het beoordelen van een zojuist gemaakte foto een stuk makkelijker. De vraag is nu alleen of het Japanse bedrijf ook van plan is haar vergrootglas naar Europa te brengen. In Tokio en omstreken zal het product ongeveer 30 euro gaan kosten.