Videokaart- en chipsetmaker Nvidia heeft een nieuw wapen in de strijd om de energiezuinigste oplossing voor mobiele computers: de Tegra-chip. Hiermee kunnen minilaptops en handheld pc’s Full HD-filmpjes afspelen voor een fractie van de energie die hier anders voor nodig is.

Nvidia noemt haar nieuwe Tegra-chips ook wel ‘’s werelds eerste computer-op-een-chip voor mobiele mediacomputers’. De Tegra brengt de centrale en grafische processor, systeemgeheugen en meer samen op één chip. Volgens Nvidia is de chip 10 keer efficiënter dan bestaande oplossingen.

Daardoor zou het mogelijk moeten zijn om 30 uur HD-films te kunnen kijken of 130 uur muziek te kunnen luisteren. De Tegra-chip komt in verschillende uitvoeringen: zo zijn de Tegra APX en Tegra 600 toegerust voor 720p video’s, terwijl de Tegra 650 Full HD kan weergeven. De chips worden ondergebracht in verscheidene media-apparaatjes, waarbij ook aan aansluitingen voor externe beeldschermen (zoals HDMI) is gedacht. Wat de verschillende apparaatjes met de nieuwe chip zullen kosten, is nog niet bekend.