Laptops beschikken tegenwoordig nog maar zelden over een volwaardige geluidskaart. Zelfs bij desktop-pc’s wordt geluid dikwijls direct ondergebracht in een audiochip op het moederbord. Of muziek hier ook beter van gaat klinken? Nou nee.

Wie echt van zijn muziek wil genieten, zal toch echt voor een gespecialiseerde geluidskaart moeten kiezen. Creative is een gerenommeerde fabrikant van dit soort audiokaarten: serieuze gamers zweren dan ook bij de populaire X-Fi-serie van dit bedrijf. Maar voor laptopgebruikers is dit wat lastiger. Want even een extra kaartje inbouwen gaat bij deze schootcomputers simpelweg niet.

Creative komt hier binnenkort aan tegemoet, door een nieuwe externe geluidskaart uit te brengen. Deze SoundBlaster X-Fi Surround 5.1 is verwerkt in een compact en stijlvol kastje dat zich met een kabeltje laat inpluggen op de usb2.0-aansluiting van een pc of laptop. De geluidskaart beschikt over vrijwel alle technieken waar Creatives huidige interne kaarten over beschikken. Het apparaat is binnenkort verkrijgbaar voor een verwachte prijs van zo’n 50 euro.