Een externe harddisk kan nooit veilig genoeg zijn. We springen er immers automatisch minder zorgvuldig mee om dan met de interne harddisk, die netjes vastgeschroefd zit in de pc-kast. En de schijven zijn ook nog eens gevoeliger voor diefstal of verlies.

Toshiba schijnt het helemaal te snappen en heeft daarom alle mogelijke beveiligingssnufjes ingebouwd in haar nieuwste externe harde schijf, de SecuRed. Een toepasselijke naam, want de harddisk is niet alleen veilig, ofwel ‘secure’, maar ook ‘red’ – zoals de rode bovenkant op de foto bevestigt.

De veiligheid zit ‘m onder meer in de spatwaterdichte behuizing en de slimme valsensor, die automatisch de lees-/schrijfkop tussen de schijven vandaan haalt, wanneer hij een snelle beweging opmerkt. Hierdoor wordt verlies en beschadiging van data tegengegaan. Daarnaast beschikt de schijf over een vingerafdruklezer, wachtwoordbeveiliging en encryptie.

Maar zo vriendelijk als de SecuRed is voor opgeslagen data, zo onvriendelijk is hij voor de portemonnee. Voor een opslagcapaciteit van 200GB moet maar liefst 199 euro worden neergeteld.