Het Japanse I-O Data heeft een nieuwe NAS (Networked Attached Storage) ontwikkeld, die over een hoop meer aansluitingen beschikt dan zijn voorgangers. Zo is geen harddisk meer veilig voor dit veelzijdige apparaatje.

Een NAS is een handig, alleenstaand kastje met harddisks, dat aan te sluiten is op een kantoor- of thuisnetwerk. Zo kunnen mediabestanden en belangrijke documenten veilig worden bewaard buiten de pc. Ook maken deze kastjes het nog makkelijker om data te delen tussen meerdere computers. De nieuwe NAS van I-O Data zorgt voor nog meer gebruikersgemak, dankzij een aantal extra aansluitmogelijkheden.

De NAS is verkrijgbaar in uitvoeringen van 1TB en 2TB (1TB is ongeveer 1000GB). Naast de ingebouwde harddisks (maximaal vier stuks), kunnen gebruikers er ook externe harddisks en geheugensticks op aansluiten, dankzij de usb-, FireWire- en eSATA-aansluitingen. Bovendien kunnen meerdere harddisks worden ingesteld op RAID-0 voor extra snelheid, RAID-1 voor extra veiligheid of RAID-10 of RAID-5 voor zowel extra snelheid als extra veiligheid. Volgens Akihabaranews.com zal I-O Data’s nieuwe netwerkopslagapparaat zo’n 670 euro gaan kosten.