‘Computers’ en ‘energiezuinig’ passen zelden in dezelfde zin. Asus probeert daar verandering in te brengen met haar nieuwe P5E3 Premium moederbord. Dit wordt het eerste moederbord met een zogenoemde epu (energy processing unit), die garant moet staan voor een lagere energierekening.

De epu is een soort hulpprocessor die de taak heeft ervoor te zorgen dat de centrale processor van een pc zo efficiënt mogelijk omspringt met energie. Hij monitort de hoofprocessor (cpu) constant en zorgt ervoor dat de cpu minder energie verbruikt, als die niet op volle kracht hoeft te werken. Zo bespaar je een hoop energie, wanneer er gedurende een tijdje enkel lichte programma’s op de pc draaien.

De P5E3 Premium wordt geleverd met software, waarmee kan worden bijgehouden hoeveel energie er wordt bespaard. Daarnaast wordt het moederbord uitgerust met Wi-Fi en een minibesturingssysteem, dat gebruikers kunnen benutten om te Skypen of hun mail te checken, zonder Windows op te hoeven starten. Wat het moederbord precies zal kosten is nog niet bekend.