Dat de besturingsmethode van Nintendo’s Wii een doorslaand succes is, behoeft geen betoog. Nog steeds moeten consoleverkopers iedere week weer tientallen mensen met lege handen naar huis sturen, omdat Nintendo de vraag simpelweg niet aankan. Maar waarom hebben we zo lang moeten wachten op een vergelijkbare controller voor de andere consoles van het moment? Gelukkig is het wachten bijna voorbij.

Het Amerikaanse bedrijf Motus Corporation werkt aan een controller die hetzelfde kan als de Wii-afstandsbediening, maar dan voor de Xbox 360, PS3 en pc. Net als de Wii-controller wordt deze zogeheten Darwin controller voorzien van gyroscopen en accelerometers, die de hand- en armbewegingen van de gebruiker omzetten in acties op het scherm.

Maar volgens zijn makers is Darwin zelfs beter dan de Wii-afstandsbediening. In plaats van een zogenoemde sensorbalk – de kleine balk die boven- of onderop te tv moet worden geplaatst, zodat de Wii weet in welke richting de afstandsbediening wijst – gebruikt Darwin een soort kompas. Dat bespaart een hoop poespas rondom de televisie. Daarnaast zou de Darwin controller sneller werken dan zijn voorbeeld, waardoor het mogelijk wordt om complexere bewegingen te gebruiken voor games. Darwin moet zich eind 2008 een plekje in de winkelrekken veroveren voor een prijs tussen de 50 en 70 euro.