Tegenwoordig kunnen gamers zich laten wegblazen door de verbluffende beelden van pc-, Xbox 360- en PS3-games, zich in het zweet werken met de Wii, onderweg gamen op de PSP en erop los krassen op de DS. Maar sommige spelletjesfanaten houden meer van de simpele blokjesbeelden en doorzichtige besturing uit de jaren tachtig. Voor hen is de Famulator Lite gemaakt.

Het woordje ‘Famulator’ is een samenstelling van ‘emulator’ en ‘Famicom’. Dat laatste is de Japanse naam voor de ooit zo populaire NES, oftewel de Nintendo 8-bit. Je klikt het forse apparaat vast onder je DS Lite, waarna je ouderwetse Famicom-cartridges kunt afspelen op je moderne portable spelcomputer.

Het leuke aan dit apparaat is dat het volkomen legaal is. Er wordt gebruikgemaakt van de echte games, dus niet van kopieën, terwijl de hardware zelf berust op patenten die inmiddels al enkele jaren verlopen zijn. Minder leuk is dat Europese NES-cartridges er doorgaans niet mee zullen werken. Ook is het jammer dat je de Famulator van Cyber Gadget niet snel in een winkel zult aantreffen. Je beste kans is een zoektocht op de bekende veilingsites.