Niet alleen vliegtuigen hebben recht op een zwarte doos, maar ook auto’s mogen er best eentje aan boord hebben. Dat vindt althans Honda, dat met haar nieuwe Drive Recorder een apparaatje lanceert dat verrassend veel lijkt op de black boxes in vliegtuigen.

Hoewel de Drive Recorder nog slechts geschikt is voor vierwielers van – hoe kan het ook anders – Honda, zal het ons niet verbazen als de techniek ook door andere autofabrikanten zal worden overgenomen. De techniek zal met name verzekeraars en de politie interesseren.

De Drive Recorder detecteert kleine en grote botsingen en legt ze vast in een video-opname. In deze opname worden de twaalf seconden voor en acht seconden na het ongeluk vastgelegd. De beelden tonen wat er gebeurt met de voorkant van de wagen en worden begeleid door geluidsopnames en informatie over de snelheid, het afremmen en dergelijke. Zo weet je altijd zeker wie de schuldige is – tenzij er natuurlijk iemand van opzij op je voertuig inrijdt. De Honda Drive Recorder is vooralsnog alleen in Japan verkrijgbaar voor omgerekend zo’n 350 euro.