De Virtual Console-service van Nintendo’s Wii laat je allerlei retrogames downloaden, die ooit oorspronkelijk uitkwamen voor consoles als de NES, Super NES en MegaDrive. Deze spellen kun je tegen betaling van een bepaald bedrag downloaden. Maar wat, als je nog originele cartridges in de kast hebt staan voor deze oude systemen?

In dat geval zijn de Gen-X en Retro Duo een uitkomst. Deze twee consoleclones spelen elk originele spellen af van oude spelcomputers, in plaats van dat ze geleverd worden met een beperkt aantal voorgeïnstalleerde games. Erg handig als je nog wel de games hebt, maar de consoles zelf al een tijdje kapot zijn.

De Gen-X speelt zowel MegaDrive- als NES-spellen af, terwijl de Retro Duo overweg kan met games voor de NES en Super NES. Beide apparaten zijn online te vinden voor 40 tot 50 dollar. Een Amerikaanse distributeur benadrukt dat met deze apparaten geen patenten worden geschonden: de patenten op de 8- en 16-bits technologie van de nagebootste spelcomputers zijn volgens Innex inmiddels verlopen.