IBM heeft een nieuwe techniek gevonden om data te transporteren tussen de verschillende onderdelen van computerprocessors. Door hiervoor lichtpulsen te gebruiken neemt de snelheid en efficiëntie van processors toe, aldus de chipmaker.

De nieuwe technologie zou tot honderd keer sneller zijn dan de huidige technologie en zorgt dat processors een stuk kleiner kunnen worden gemaakt. Zo zouden supercomputers het formaat kunnen krijgen van een laptop.

Een ander groot voordeel van silicon nanophotonics, zoals de nieuwe technologie heet, is dat het onvatbaar is voor gebruikelijke problemen bij bestaande processors. Denk bijvoorbeeld aan warmteontwikkeling: huidige processors hebben een koelingsventilator nodig om te werken, bij IBM’s nieuwe techniek is dat niet het geval.

Mede daardoor wordt het mogelijk om honderden of zelfs duizenden rekenkernen op één chip onder te brengen, aldus IBM. Het bedrijf verwacht tien tot twaalf jaar nodig te hebben om de nieuwe technologie in bruikbare producten te verwerken.