Het Amerikaanse bedrijf Bug Labs heeft een apparaatje bedacht dat dienst kan doen als tal van gadgets. Via een kliksysteem kan de gebruiker zelf kiezen, welke functionaliteit het apparaatje krijgt.

Aan de basis van deze multigadget staat de BUGbase. Deze hoofdmodule is een soort minicomputertje, met een usb-aansluiting en 4 usb-hubs, oplaadbare batterij, een ethernetaansluiting, WiFi, een geluidsuitgang, ondersteuning voor Mpeg4, een lcd-schermpje, een processor en 128MB werkgeheugen.

Maar met de BUGbase alleen kun je nog niet zoveel. Daarom zijn er op deze basismodule vier uitbreidingsmodules aan te sluiten. Deze modules komen in allerlei soorten en maten beschikbaar. Denk aan module met een touchscreen of een gps-, digitale (video)camera- en bewegingssensormodule.

Met deze modules kan de BUG worden uitgerust om te functioneren, zoals je zelf wilt. Wil je er foto’s mee maken? Dan klik je een camera- en touchscreenmodule vast op de BUGbase. Wil je een navigatiesysteem? Klik het touchscreen en de gps-module erop vast. De mogelijkheden zijn eindeloos: Bug Labs laat dan ook weten dat er nog meer modules in ontwikkeling zijn, zoals een toetsenbordmodule en een module met een ingebouwde luidspreker.

Het enige nadeel van de BUG lijkt de software te zijn. Het apparaatje maakt gebruik van open-source software. Dit maakt de multigadget makkelijk te bedienen voor eenieder die kennis heeft van programmeren. Maar wie geen zin heeft om zelf aanstuurprogramma’s te schrijven of dat simpelweg niet kan, moet de BUG aan zich voorbij laten vliegen. Prijzen zijn nog niet bekend.