Het consumentenprogramma Kassa vindt dat de leveranciers van navigatiesystemen duidelijk op de verpakking moeten zetten hoe oud de meegeleverde kaarten zijn.

Het consumentenprogramma Kassa vindt dat de leveranciers van navigatiesystemen duidelijk op de verpakking moeten zetten hoe oud de meegeleverde kaarten zijn.

In de uitzending van zaterdag besteedde Kassa aandacht aan verouderd kaartenmateriaal bij nieuw gekochte navigatiesystemen. Mensen die een navigatiesysteem kopen dat bij de winkelier al enige tijd in het schap heeft gelegen, lopen de kans dat ze niet de meest recente kaarten krijgen meegeleverd.

Volgens Kassa kan dat niet de bedoeling zijn. “Producenten zouden duidelijk op de verpakking moeten aangeven om welk kaartmateriaal het precies gaat. Bijvoorbeeld door middel van een houdbaarheidsdatum op een bijgevoegde sticker”, stellen de programmamakers.

Navman is op dit moment de enige leverancier die op de verpakking van het navigatiesysteem de datum van de kaart vermeldt. Mio en Garmin zijn van plan in de toekomst meer informatie over de kaarten op de doos te vermelden, zo hebben zij Kassa laten weten.

Garmin en TomTom zijn de enige makers van navigatiesystemen die een gratis update leveren als de kaart verouderd blijkt. Voor TomTom geldt dat overigens alleen voor de modellen die na juni 2007 zijn geproduceerd. Bij Sony, Mio en en Navman moet wel worden betaald voor een update van de kaarten.

Sony stelt dat er maar weinig klachten binnenkomen over verouderde kaarten. Ook Mio meent dat autorijders ‘prima uit de voeten’ kunnen met iets ouder kaartmateriaal.