Ruim een jaar nadat de DSLR-A350 werd geïntroduceerd is het tijd voor een opvolger; de Sony Alpha 380. Daarmee zijn we aanbeland bij een nieuwe generatie Alpha digitale SLR camera’s die gericht zijn op de onderkant van de markt, tegelijkertijd de markt waar de grote aantallen zich bevinden.

Daarmee komt de nadruk niet per definitie te liggen op indrukwekkende innovaties en de laatste hoogwaardige technologie, maar spelen kenmerken zoals gebruiksvriendelijkheid en gebruikersgemak een belangrijke rol.

De Sony Alpha 380 reageert zeer snel op het activeren van de camera. Binnen no-time geeft de LCD display informatie weer die betrekking heeft op de instelling waar de A380 zich in bevindt. In eerste instantie wordt een algemene omschrijving gegeven van de bewuste instellingen, maar bij het (half) indrukken van de ontspanknop wordt meer op de technische details ingegaan.

Inventief

Een heel inventieve manier om de gebruiker stapsgewijs te onderrichten in de basisbeginselen van de fotografie.

Met betrekking tot de kleurweergave, is deze het meest nauwkeurig bij 100, 200 en 3200 ISO met daartussen slechts een lichte, voor het oog nauwelijks zichtbare, afwijking. Een heel nette prestatie.

Witbalans

Duidelijk verbeterd en neigend naar perfectie is de prestatie van de witbalans. Wie deze instelling optimaal wil gebruiken, moet voor de handmatige witbalansinstelling kiezen. Over het gehele ISO bereik, van 100 - 3200 ISO, is de witbalans nauwkeurig en constant zonder een enkele negatieve uitschieter.

Waar we een beetje op gehoopt hadden blijkt er niet in te hebben gezeten: een verbetering van de signaal / ruisverhouding. De Sony Alpha 380 maakt bij de lage ISO een nette start, maar de signaal / ruisverhouding laat al direct daarna een duidelijk afnemende lijn zien.

Ruis

In de praktijk betekent dit dat digitale fotografie tot en met 400 ISO geen noemenswaardig storende ruis tot gevolg heeft, maar dat er bij 800 ISO rekening moet worden gehouden met zichtbare ruis.

In alle redelijkheid is de Sony DSLR-A380 een digitale SLR camera zoals je die verwacht aan te treffen in de huidige DSLR markt. De focus heeft gelegen op een heel eigen Sony look&feel en bovendien een vriendelijke grafische gebruikersinterface.

In technisch opzicht en qua beeldkwaliteit is er een lichte algemene verbetering ten opzichte van zijn voorganger.

Voordelen:
- Gebruiksvriendelijke User Interface
- Uitstekende Live View
- Prima AF in Live View mode
- SD / SDHC ondersteuning
- Keurige beeldkwaliteit

Nadelen:
- Matige continu snelheid van 2,5 bps
- Matige accu capaciteit in Live View mode

Kijk voor de volledige Sony DSLR-A380 test op LetsGoDigital.

Sony DSLR-A380 test