Qua vormgeving weinig vernieuwend en nog steeds gebaseerd op het concept uit de periode van de FZ8 Megazoom camera.

Compact blijft de Panasonic FZ28 megazoom met zijn grootse zoombereik van 18x. De resolutie is zoals verwacht verhoogd van 8 naar 10 Megapixels en het bereik behelst nu een fractie meer groothoek (27 mm) en wat minder tele (486 mm).

Toch weet Panasonic een stapje verder te gaan in zijn automatisering. De zogenaamde iA mode (Intelligent Auto) biedt verregaande geautomatiseerde oplossingen en voorkomt werkelijk veel ongemak.

Gevoeligheidsbereik

Over het gehele gevoeligheidsbereik van 100 -1600 ISO is er in vergelijking met de Gretag Macbeth Color Checker sprake van een nauwkeurige tot goede kleurweergave met een accurate kleurechtheid.

De witbalansmeting laat zien dat de Panasonic LUMIX FZ28 tot en met 200 ISO tot een zeer nauwkeurige witbalans kan komen waarbij deze vanaf 200 ISO iets minder nauwkeurig is maar nog steeds zeer goed.

Een verhoging van de beeldresolutie betekent in de praktijk dat er vrijwel altijd rekening moet worden gehouden met meer ruis, althans bij de hoge ISO instellingen.

Signaal/ruisverhouding

De signaal/ruisverhouding bij 100 ISO verhoudt zich redelijk goed, vanaf 200 - 800 weet Panasonic de waarde zeer constant te houden en is er sprake van een redelijk resultaat.

Ruis is zichtbaar en het is een kwestie van goed belichten om te voorkomen dat ruis hinderlijk zichtbaar wordt. De hoge gevoeligheid van 1600 ISO valt door de mand en laat hinderlijk zichtbare ruis zien.

Het objectief van de Panasonic FZ28, een LEICA DC-VARIO ELMARIT f/2.8-4.4 met een bereik van 27-486 mm, laat zowel in het centrum als naar de randen toe een goede tot uitstekende scherpte zien.

Objectief

Het objectief van de Panasonic LUMIX FZ28 laat qua chromatische aberratie nette waarden zien en laat alleen een flinke steek vallen in de randen van het telegebied.

Sterk zichtbare chromatische aberratie verstoort het beeld dusdanig dat beeldbewerking achteraf niet ondenkbaar is of zelfs noodzakelijk. Qua vertekening presteert dit objectief uitstekend.

De Panasonic LUMIX FZ28 is een logisch vervolg op zijn voorloper. Een verhoging van de resolutie, verbeterde algoritmen, een krachtige beeldprocessor, kortom een Megazoom camera geheel afgestemd op de huidige tijd. Gewoon een prima camera voor allround fotografie!

Voordelen:
- Groot optische zoombereik
- MEGA O.I.S beeldstabilisatie
- Krachtige automatische bediening
- Gebruikersgemak en vriendelijke bediening
- RAW en JPEG formaten

Nadelen:
- Vanaf 400 ISO zichtbare ruis
- Chromatische aberratie

Volledige test

Kijk voor de volledige Panasonic LUMIX FZ28 test op LetsGoDigital: Panasonic LUMIX FZ28 test