De Cybershot compactcamera is alweer een flink aantal generaties oud en kent vele successen. In 2006 zoekt Sony het hogerop en begeeft zich voor het eerst op de digitale SLR markt voor consumenten; de Alpha DSLR camera is geboren.

Begin september van dit jaar, enkele weken voordat de Photokina 2008 van start zou gaan, introduceerde Sony zijn topcamera uit het Alpha assortiment, de Sony Alpha 900.

Met 24,6 Megapixels resolutie, een dubbele BIONZ processor, 5 beelden per seconde en een ingebouwde SteadyShot module is de Sony DSLR-A900 een uiterst serieus te nemen kandidaat die in staat zou moeten zijn marktaandeel op te eisen in een segment waar tot op heden Nikon en Canon heer en meester zijn.

Hobby

De Sony Alpha 900 heeft weliswaar professionele kenmerken toch is de camera er niet alleen voor de professionele fotograaf. Ook de serieuze hobbyfotograaf die de stap naar semi- of professionele fotografie wil maken zal waarschijnlijk de Sony A900 meenemen in zijn keuze. Het is een flinke stap om van het amateur- of middensegment naar de A900 te gaan.

De kleurweergave van de Sony Alpha 900 wijkt licht af ten opzichte van de Gretag Macbeth Color Checker, maar laat over de gevoeligheid tot en met 3200 ISO een vrij gelijkwaardige waarde zien. De kleuren komen vrij natuurlijk over.

Sensor

De sensor van de Sony DSLR-A900 is in het DIWA lab getest op gevoeligheid en hieruit is gebleken dat de ISO waardes van 200-1600 duidelijk niet overeenkomen met de opgegeven waardes. Met afwijkingen van 29 procent tot en met 36 procent minder gevoelig, lijkt Sony flink druk uit te oefenen om ruis onder controle te krijgen.

De ruiswaardes van de Sony Alpha 900 vallen niet tegen. Integendeel eigenlijk verraste de Sony Alpha 900 ons positief met waardes die dicht in de buurt komen van bijvoorbeeld de Canon EOS 1Ds Mark III.

Een prestatie waar Sony trots op kan zijn. Wie in RAW schiet en zelf de aanwezige ruis effectief reduceert zal dan ook een perfect resultaat bereiken. Tot en met 800 ISO moet dat zeker geen probleem opleveren.

Bereik

Met het dynamisch bereik zit de Alpha 900 zonder meer goed. Over het gehele bereik laat de camera keurige waardes zien waarmee alle lastige donkere en lichte partijen in de opname goed voor de dag komen. Al met al ziet een 24 Megapixel opname er dan ook, mits natuurlijk goed belicht, prima uit. Rijk aan detail en met oog voor de lastige lichtpartijen.

De Sony A900 heeft veel te bieden en maakt zijn verwachting waar. De eigenzinnige benadering van bepaalde functionaliteiten nemen we voor lief en we kunnen dan ook niet anders concluderen dan dat de Sony Alpha 900 een waardevolle uitbreiding is voor de huidige DSLR markt.

Voordelen:

- Uitstekende resolutie
- Prima dynamisch bereik
- Snelle reactietijden in opname mode
- Full Frame + Antistofsysteem
- Ingebouwde beeldstabilisator
- Uitstekende zoeker

Nadelen:

- Eigenzinnige benadering van functionaliteit
- Vanaf 800 ISO zichtbare ruis
- Relatief langzaam bij weergave
- Kostbare objectieven om hoge resolutie waar te maken
- Geen Live View

Kijk voor de volledige Sony Alpha 900 test op LetsGoDigital.