De Canon 50D is een DSLR die op zichzelf staat en uitgerust is met innovatieve nieuwe technieken. Zo zien we een nieuw ontwikkelde 15,1 Megapixel CMOS sensor die ondanks een verhoogde resolutie betere signaal/ruisverhoudingen moet weten te leveren en is de 50D uitgerust met de snelle DIGIC IV processor.

De Canon EOS 50D moet op deze manier het kwaliteitsniveau opnieuw standaardiseren en daarmee begeeft de camera zich in het hogere segment.

Hoewel de Canon EOS 50D qua uiterlijk veel weg heeft van de 40D, is toch ook de bediening van de camera onder handen genomen. Zo hebben beide modellen twee displays waarop de status van de instellingen afgelezen kan worden en heeft de Canon 50D bovendien een uitgebreide Live View mode waarbij ook een status zichtbaar wordt. Daarnaast is er een live histogram voorhanden, ideaal om de belichting van te voren te kunnen controleren.

Koren

De claim van Canon dat de EOS 50D ondanks een verhoging van het aantal Megapixels met 50% minimaal, of zelfs een betere, signaal/ruisverhouding zal laten zien, is koren op de molen om onder labcondities te testen.

De kleurweergave van de Canon EOS 50D is accuraat en komt tot en met 1600 ISO vrijwel overeen met de Gretag Macbeth Color Checker. Een hoge gevoeligheid, vanaf 1600 - 12800 ISO, wijkt slechts een fractie af, zodat we mogen concluderen dat de Canon 50D een mooie en zeer nauwkeurige kleurweergave weet te produceren. Vergeleken met de EOS 40D zien we dat de 50D zelfs een verbeterde weergave laat zien.

Hoger

Dat we bij de Canon 50D te maken hebben met een andere sensor is natuurlijk duidelijk. Interessant is het om de werkelijke gevoeligheid van de sensor te meten. Bij de 40D bijvoorbeeld lag de werkelijke gevoeligheid beduidend hoger dan de opgegeven waardes.

Bij het meten van de sensorgevoeligheid van de Canon EOS 50D viel direct op dat de opgegeven waardes vrijwel overeenkomen met de werkelijke gevoeligheid. ISO 200 - 3200 ISO wijkt gemiddeld slechts 1,6% af van de opgegeven waardes.

Invloed

De ruiswaardes die de Canon EOS 50D laat zien zijn zeer goed. Zeker als we de verhoging van 50% aan Megapixels meetellen ten opzichte van de 40D. Canon's claim dat ondanks de hoge resolutie dit geen nadelige invloed heeft op de signaal/ruisverhouding blijkt dan ook volledig gegrond te zijn.

Met een mooie constante en natuurlijke kleurweergave, een overtuigend dynamisch bereik, een uitstekende beeldsnelheid, uitstekend inzetbaar ISO bereik, prima weergave, gebruiksvriendelijke bediening laat Canon zien waar de Canon EOS 50D voor staat. Een allround DSLR camera voor de gevorderde hobbyfotograaf waarmee alle takken van fotografie probleemloos beoefend kunnen worden.

Voordelen:
- Prima dynamisch bereik
- Uitstekende signaal/ruisverhouding
- Constante en natuurlijke kleurweergave
- Accurate AF
- Hoge continue snelheid van 6,3 bps
- 3-inch Live View support display

Nadelen:
- Niet noemenswaardig

Kijk voor de volledige Canon EOS 50D test op LetsGoDigital.