Met de introductie van de nieuwe EOS 1000D begeeft Canon zich voor het eerst in de 'duizend'-serie, althans met de digitale SLR. Wie zich de analoge EOS SLR camera's nog voor de geest kan halen, herinnert zich wellicht het instapmodel EOS 5000.

Canon speelt zijn kaarten op een zelfde wijze uit voor de digitale EOS en lijkt de weg geheel geëffend te zijn om de D-SLR camera echt voor iedere consument mogelijk te maken.

Voor een instapmodel is de Canon EOS 1000D voorzien van uitgebreide instelmogelijkheden. Canon heeft er niet voor gekozen de camera zoveel mogelijk uit te kleden, maar net voldoende onderscheid te maken in de specificaties om de 450D en de EOS 1000D te laten verschillen. Of Canon hierin slaagt, zal grotendeels afhangen hoe de verkoopprijs zich in de praktijk houdt.

Kleurweergave

Met betrekking tot de kleurweergave verschilt de Canon 1000D nauwelijks met die van de EOS 450D. Waar de EOS 450D een vrijwel rechte iets dalende lijn vertoont over de 100-1600 ISO gevoeligheid laat de Canon EOS 1000D bij 400 en 800 ISO een iets afwijkende lijn zien.

Deze meting is echter in de praktijk met het oog niet zichtbaar. De kleurweergave van de camera is accuraat en constant, een keurig resultaat.

Sensoren

De verschillen tussen de sensoren van de EOS 450D en Canon EOS 1000D zijn duidelijk zichtbaar. Met 18-28% verschil in werkelijke gevoeligheid en de opgegeven gevoeligheid laat de EOS 1000D het verschil zien tussen de sensorkarakteristiek van die van de 450D en 1000D.

Je kunt tot en met 400 ISO ongestoord opnames maken, goed voor A3+ vergrotingen. Bij 800 ISO komen de eerste sporen van ruis naar voren, maar dit is minimaal en tot 1600 ISO goed onder controle. Uitzondering zijn de rode en blauwe kanalen die wat uit de pas lopen.

De Canon EOS 1000D is een uitstekende opstap naar het semi-pro werk, voor wie echt dat niveau opzoekt. Er kan maar een conclusie zijn, de Canon EOS 1000D staat zijn mannetje en zal ongetwijfeld het EOS-succes prolongeren.

Voordelen: - Live View - Natuurlijke kleurweergave en groot dynamisch bereik - Prima signaal/ruisverhouding over gehele ISO bereik - Kitlens met ingebouwde beeldstabilisator - Gebruiksvriendelijke en overzichtelijk menu

Nadelen: - Beperkte beeldsnelheid voor actieopnames - Live View nog niet uitontwikkeld qua snelheid

Kijk voor de volledige Canon EOS 1000D test op LetsGoDigital.