De Casio EXILIM Pro EX-F1 is een camera uit de Pro-serie van Casio. Nu heeft deze serie ons nooit kunnen overtuigen van een Pro-status, maar met het nieuwe Pro vlaggenschip probeert Casio opnieuw zijn status als innovatieve camerafabrikant te laten gelden.

De Casio F1 is uitgerust met een speciale CMOS beeldsensor die door Sony is ontwikkeld. Speciaal omdat het een sensor betreft die in staat is met een zeer hoge snelheid data door te voeren, zodat dit resulteert in een camera die de capaciteit heeft met een beeldsnelheid te werken tot 1200 bps, ongekend!

De Casio EXILIM Pro EX-F1 is zeker geen compacte camera die je dagelijks met je meedraagt. Dit is echt een camera waarmee je bewust op pad gaat om te fotograferen of in het geval van de Casio EXILIM F1 te filmen.

Met de komst van de Casio EXILIM EX-F1 is de eerste echt belangrijke stap genomen richting video. Weliswaar gaat de vergelijking met een Full HD camcorder nog scheef, maar het begin is er. We zien de EXILIM F1 dan ook als een hybride camera tussen foto en video.

Analyse

Wanneer we de 100 ISO opnames analyseren zien we een meer dan keurig resultaat. Onverwacht snel blijkt voor het blauwe en groene kanaal de 200 ISO instelling al pittig te worden, maar biedt toch een redelijke signaal/ruisverhouding.

Vanaf 400 ISO tot 1600 ISO worden de opnames korrelig en is het jammer te moeten vaststellen dat de Casio EXILIM Pro EX-F1 niet in staat is boven het gemiddelde uit te stijgen.

Dynamisch bereik

Het dynamisch bereik is tot en met 400 ISO zeer goed en ook bij 800 ISO is het bereik goed. De opnames zijn rijk aan detail en daarmee begeeft de Casio EXILIM F1 zich in de top van de Megazoom klasse. Bij de Casio EXILIM Pro EX-F1 is de kwaliteit met betrekking tot de vertekening van de lens uitstekend.

Over het gehele bereik is er nauwelijks zichtbare vertekening, een uitstekende prestatie. Ook de metingen met betrekking tot de vignettering vallen voor de Casio F1 zeer goed uit, over het gehele zoombereik laat de camera een uitstekend resultaat zien met nauwelijks meetbare vignettering.

Opvallend

Het meest opvallende aan de Casio EXILIM F1 is natuurlijk de prestatie op het gebied van video en snelheid. De Casio F1 is in staat werkelijk een zeer mooie kwaliteit "Full HD" (1920x1080 pixels) video met een maximale opnameduur van 29 minuten op te nemen.

Casio is een pionier in hart en nieren. De Casio EXILIM Pro EX-F1 is het eerste model uitgerust met een 60bps specificatie en Full HD mode.

Het mag duidelijk zijn, wie altijd al op High-Speed heeft willen foto- en videograferen heeft met de Casio EXILIM F1 een uniek en innovatief product in handen met specificaties die betaalbaar zijn geworden.

Halen we deze unieke kenmerken weg, dan blijft er een (kostbare) Megazoom camera over die gemiddeld presteert.

Voordelen

- Ongekende actieopnames tot 1200 bps!
- Vrijwel geen vertekening zoomlens
- Hoge kwaliteit Full HD video
- Uniek concept
- Constante kwaliteit witbalans
- Prima dynamisch bereik tot en met 800 ISO

Nadelen

- Aanzienlijk zichtbare chromatische aberratie
- Te hoog signaal/ruisverhouding vanaf 400 ISO
- Relatief hoge aanschafprijs

Kijk voor de volledige Casio EXILIM Pro EX-F1 test op LetsGoDigital: Casio EXILIM Pro EX-F1 test