Ze zullen bij Canon ongetwijfeld een beetje beteuterd hebben gekeken toen Nikon de D300 als opvolger van de D200 aankondigde. En terecht, want was de D200 al een indrukwekkende camera, de Nikon D300 digitale SLR camera doet er nog een paar scheppen bovenop. Het is meer dan ooit een SLR camera die zonder meer geschikt is voor de professionele fotograaf.

De scherpstelling van de Nikon D300 werkt bijzonder vlot en is ook bij weinig licht prima inzetbaar. De 3D autofocus is zonder meer indrukwekkend. Je ziet in de zoeker al heel duidelijk wat er gebeurt. De scherpstelling schiet van het ene naar het andere punt, het onderwerp volgend.

De D300 is in staat 6 beelden per seconde te maken, mits je niet in 14 bits RAW fotografeert. Als je de batterijgrip gebruikt in combinatie met de juiste accu's kunnen dat er zelfs 8 worden.

Kleurenmatrix

De lichtmeting van Nikon staat al jaren op een bijzonder hoog niveau. Met de 3D kleurenmatrix, die al sinds de F5 wordt gebruikt, weet de Nikon D300 ook bij lastige omstandigheden een mooi afgewogen belichting te maken. Combineer je het met iTTL flits, dan verslaat niets Nikon op dit gebied.

Nikon liep op het gebied van ruis altijd wat achter bij Canon. De D200 viel wat dat betreft wat tegen. Met de D300 SLR camera heeft Nikon dat helemaal rechtgezet. De Nikon D300 zit minimaal op eenzelfde lijn als de Canon EOS 40D. Pas bij ISO 1600 begint ruis zichtbaar te worden en zelfs dan is het in praktijkopnames niet echt storend.

Beeldsensor

Indrukwekkend is ook de nieuwe beeldsensor in combinatie met de EXPEED processor. Het duo levert een prestatie van formaat. De Nikon D300 is verder voorzien van een stofreductiefilter, een unieke correctie voor chromatische aberratie, actieve D-Lighting en nog veel meer al dan niet zinvolle zaken. Uit alles blijkt dat Nikon erg op de gebruiker heeft gelet.

De nieuwe Nikon D300 is een erg mooi werkpaard en komt tegemoet aan de eisen van de professionele fotograaf. Het is een ideale camera voor wie de D3 te groot of te kostbaar vindt, maar geen concessies wil doen voor wat betreft de kwaliteit. Zonder meer aanbevolen, uitstekend!

Voordelen: - Uitstekende resolutie - Uitstekende ruisverhouding, prima hoge ISO kwaliteit - Superieure scherpstelling - Hoge kwaliteit behuizing - Zeer goed dynamisch bereik tot en met 1000 ISO - Uitstekende LCD monitor - Live View functie

Nadelen: - Live View techniek kan verbeterd worden qua snelheid

Kijk voor de volledige Nikon D300 test op LetsGoDigital.