Met de introductie van de D40 in 2006 en later de D40x in 2007 sloeg Nikon een nieuwe weg in. De digitale SLR camera mocht compact worden en moest net zo handig meegenomen kunnen worden als een compactje. Met de introductie van de Nikon D60 volgt Nikon de weg die zij met de D40 / D40x zijn ingeslagen.

De Nikon D60 is een volwassen digitale spiegelreflex camera, maar wel eentje waarbij gebruiksgemak absoluut als belangrijkste kenmerk wordt beschouwd. De bediening van de Nikon D60 verloopt uiterst prettig en doorzichtig.

De beginnende SLR fotograaf gaat er qua functionaliteit over het algemeen op vooruit met wellicht een teveel aan mogelijkheden, de bediening blijft eenvoudig en snel te doorgronden. Nikon maakt daarmee de overstap van een compactcamera naar een Nikon D60 ongecompliceerd.

De snelheid waarmee de Nikon D60 te werk gaat is bijzonder prettig. Na het inschakelen van de camera kun je direct de eerste opname maken, maar het blijft dan niet alleen bij stilstaande beelden. Actiefotografie met een maximale beeldsnelheid van 3 bps is goed te doen.

De sensor heeft zich op het vlak van signaal/ruisverhouding al bewezen en uit de testopnames blijkt ook dat je tot en met 800 ISO uitstekende kwaliteit behaalt. Pas bij 1600 ISO wordt wat ruis zichtbaar, maar lang niet meer in die mate waar we een aantal jaren geleden nog mee zaten. 1600 ISO is, mits goed belicht, prima toe te passen.

De automatische witbalans heeft over het algemeen geen moeite om het licht te balanceren, maar bij kunstlicht is de weergave toch wel wat warm. Door een stop over te belichten is het resultaat flink verbeterd, maar een betere oplossing is om de witbalans handmatig te bepalen. Natuurlijk kun je, indien het RAW-formaat gekozen is, deze handeling eenvoudig achteraf uitvoeren.

De opnames die buiten gemaakt worden met de Nikon D60 hebben een warme kleurbalans, maar met een prima weergave. De belichting levert uitstekend werk af, en af en toe word je verrassend effectief geholpen door de Active D-Lighting functie. Deze functie kan ook standaard uitgeschakeld worden via het menu van de camera.

Qua beeldkwaliteit zit het dus allemaal wel goed, daar zul je als fotograaf alleen maar blij van kunnen worden. En de prijs zal ook een sterke troef kunnen zijn. De feiten zijn er naar, een overtuigende beeldkwaliteit en een hoge mate van bedieningsgemak met een uitstekende prijs / kwaliteitverhouding. Een combinatie die aantrekkelijk is, lijkt ons.

Voordelen:
- Uitstekende beeldkwaliteit
- Antistof systeem
- Grote gebruiksvriendelijkheid
- Prima kwaliteit ISO
- Uitstekende kwaliteit behuizing
- Zeer compact
- Brede kijkhoek LCD monitor

Nadelen:
- Bij kunstlicht kleurzweem

Kijk voor de volledige Nikon D60 test op LetsGoDigital: Nikon D60 test