De Fujifilm FinePix S8000fd is op dit moment Fujifilm's Megazoom topmodel en moet de directe concurrentie aangaan met camera's zoals de Olympus SP-560 UZ en de Panasonic Lumix FZ18. Waar Fujifilm lang mee heeft gewacht is de toepassing van een optische beeldstabilisator, in dit geval een CCD-shift systeem.

Hoewel de noodzaak hiervan al eerder duidelijk was maar niet ingevuld werd, was er bij de FinePix S8000fd geen ontkomen meer aan. Een camera met een 18x optische zoom is eenvoudig niet meer te hanteren zonder een optisch beeldstabilisatiesysteem.

Daar de camera ondanks het compacte formaat lichtelijk te groot is om los in de binnenzak mee te nemen zul je hem sneller in een tas meenemen.

Het gewicht van de camera is opvallend licht, met slechts iets meer dan 400 gram mag je toch zeker praten van een lichtgewicht behuizing. De combinatie ligt goed in de hand en draagt bij aan de nodige stabiliteit tijdens het fotograferen.

Kleurweergave

De kleurweergave van de Fujifilm S8000fd is in orde. De rode en blauwe tonen zijn bovengemiddeld verzadigd, maar niets is overtrokken.

Wie portretjes wil maken zal merken dat de huidtonen vrij goed zijn en slechts licht afwijken van kleur. Al met al een keurige prestatie.

Sensor

Als we de beeldsensor van de Fujifilm FinePix S8000fd vergelijken met die van een instap DSLR dan valt direct op dat de S8000fd het moet doen met een kleiner formaat sensor. Een 1/2.35-inch sensor met daarop 8 miljoen pixels biedt niet veel ruimte om nog meer pixels te plaatsen tenzij de pixels verkleind worden.

En dat willen we niet, zeker als blijkt dat ' hogere' ISO waardes al snel last hebben van ruis wat het ingebouwde ruisonderdrukking systeem fors probeert in te perken.

Opslaan

Hoewel de Fujifilm FinePix S8000fd duidelijk een camera is waar de gevorderde amateur ook mee kan werken is het niet mogelijk de opnames in het tegenwoordig zo populaire RAW formaat op te slaan. Met de super macro instelling kan de camera vrijwel op het onderwerp kruipen.

Het enige probleem dat je dan tegenkomt is een tekort aan licht doordat de camera omgevingslicht blokkeert. Het is dan ook meer iets voor een studio-omgeving waarbij de controle over het licht eenvoudiger te controleren is. De macro-opnames laten veel detail zien.

De Fujifilm FinePix S8000fd is een aanrader voor de groep amateurs zonder fotografische ambities. Wie echter een iets hoger eisenpakket heeft zal wellicht nog eens om zich heen kijken of direct de stap naar een instap DSLR maken.

Voordelen:


- 18x optische zoom
- Dubbele beeldstabilisatie
- Nauwkeurige gezichtsdetectie
- Hoogwaardige elektronische zoeker
- Goede kleurweergave

Nadelen:

- Lens toont vertekening
- Aanwezigheid van chromatische aberratie
- geen RAW ondersteuning
- Vanaf 400 ISO zichtbare ruis

Kijk voor de volledige Fujifilm FinePix S8000fd test op LetsGoDigital