De Canon EOS 40D ziet er nog steeds uit als een echte EOS SLR in het middensegment, het uiterlijk wijkt niet zo heel veel af van zijn voorgangers. De vorm van de handgreep, de knoppen voor het bovenste LCD, het keuzewiel links en het hoofdinstelwiel achterop geven de Canon 40D een vertrouwd gevoel.

Waarom ook een succesvol ontwerp drastisch veranderen moet Canon gedacht hebben. Toch heeft Canon heel wat aan de camera veranderd.

Dit is normaliter het belangrijkste en meest uitgebreide deel van de cameratest. Maar bij de Canon EOS 40D kunnen we eigenlijk heel kort zijn. Er is namelijk heel weinig aan te merken op de beeldkwaliteit van de camera.

RAW

Toch zullen we er even wat dieper op ingaan. Net als bij de EOS-1D serie kent de Canon EOS 40D twee soorten RAW: het gewone RAW en sRAW. Deze laatste slaat foto's op als 2,5 Megapixel foto. Maar dan wel met alle correctiemogelijkheden die RAW kent. Zeker nu ook Adobe Camera RAW en Lightroom sRAW ondersteunt kan dit formaat zinvol zijn.

Het gevoeligheidsbereik van de Canon EOS 40D loopt van ISO 100 tot en met 1600 en is uit te breiden tot ISO 3200. Tot en met ISO 400 moet je moeite doen om ruis te zien. Daarboven ga je wat meer ruis zien, maar het blijft dik onder het gemiddelde van camera's in deze klasse.

ISO

Zelfs ISO 3200 is goed bruikbaar, al loop je dan wel eerder tegen de grenzen op. Je verliest vooral de speelruimte om een foto nog wat te corrigeren.

Bijzonder is ook het dynamisch bereik. De bestanden zijn 14 bits, de EOS 30D werkte met 12 bits bestanden. En die 2 bits meer zie je meteen terug in het grotere bereik ondanks dat de pixels kleiner zijn geworden.

Instellingen

Op de Canon EOS 40D kun je erg veel instellen. En voor je het weet, weet je niet meer wat je nu allemaal hebt gedaan. Je kunt daarom je drie meest gebruikte instellingen opslaan onder de knoppen C1 tot en met C3.

Daar worden dan niet alleen het gebruikte belichtingsprogramma, de gevoeligheid en de witbalans opgeslagen, maar ook alle instellingen in het menu en bijvoorbeeld het diafragma.

Autofocus

Laten we een conclusie trekken; de Canon EOS 40D is een D-SLR camera die eigenlijk wel zo'n beetje af is, voor zover een product af kan zijn. Het is in ieder geval een lekkere stevige camera, met een goed werkende autofocus, een stille sluiter en spiegel, een fraaie zoeker en een prima bediening.

Live View werkt uitstekend, je kunt met de camera door de regen lopen, en vooral heb je een prima stuk gereedschap in je handen dat een prima kwaliteit laat zien. Na zeven modellen kun je misschien wel stellen dat we bij de ultieme consumenten EOS DSLR aangekomen zijn. Uitstekend!

Voordelen: - Uitstekende beeldkwaliteit - Hoge kwaliteit hoge ISO - Live View - Uitstekende kwaliteit behuizing - Actiefotografie mogelijk - Gebruiksvriendelijk - Nauwkeurige AF

Nadelen: - Geen contrast AF bij Live View

Kijk voor de volledige Canon EOS 40D test op LetsGoDigital.