De Canon PowerShot G9, de opvolger van de G7, geeft de mogelijkheid om met hartenlust weer in RAW fotograferen. Het maakt deze topcompact bijzonder interessant voor de veeleisende en de professionele fotograaf. Het toevoegen van RAW is niet het enige wat Canon veranderd heeft.

De Canon G9 is nu ook voorzien van een nieuwe beeldsensor met 12 miljoen pixels. Nog steeds wordt het aantal verhoogd, terwijl we eigenlijk wel aan het maximum zitten van wat nog acceptabel is bij een digitale compactcamera met een kleine sensor.

Fotografen zijn doorgaans eigenwijze mensen die het liefst alles zelf willen instellen. Want wie weet het nu beter dan de fotograaf zelf? De Canon G9 geeft de gebruiker de kans om heel veel in te stellen. Met als toetje het fotograferen in RAW formaat. Eindelijk is dit formaat terug.

Openen

Helaas kun je de bestanden niet in het fraaie Digital Photo Professional openen, maar moet je een plug-in voor Canon's ZoomBrowser gebruiken. Gelukkig kun je de RAW bestanden van de Canon PowerShot G9 wel gewoon in Adobe Camera RAW of Lightroom openen. Dan merk je wat je nog kunt winnen.

Het gevoeligheidsbereik van de Canon PowerShot G9 loopt van ISO 80 tot en met maar liefst ISO 1600 op de volle resolutie. In JPEG zie je, wanneer je uiterst nauwkeurig kijkt, zelfs bij ISO 100 al de eerste sporen van ruis, of beter gezegd de ruisonderdrukking.

Ruisonderdrukking

De 200 en 400 ISO opnames laten ook sporen van ruisonderdrukking zien. Vanaf 400 ISO moet je in JPEG zeker niet komen. Dat is gewoon jammer en feitelijk niet nodig, een van de negatieve effecten van de Megapixel-race.

In JPEG is de opnamesnelheid al niet indrukwekkend, in RAW haal je nog niet 1 beeld per seconde. De Canon PowerShot G9 is dus meer voor fotografie waar het vastleggen van actie geen prioriteit heeft. En dat is helemaal niet verkeerd, want van rustig werken worden de foto's doorgaans beter. Voor een compactcamera worden de RAW bestanden behoorlijk vlot weggeschreven.

Groothoek

De perfecte compactcamera is de Canon PowerShot G9 dus niet, maar hij komt al aardig in de buurt. Misschien dat de Canon G10 dat gaat worden. Dan wel graag wat meer groothoek, minder pixels (u leest het goed!), betere RAW ondersteuning en wat extra functies zoals een draadloze bediening. Voor nu zijn we tevreden met de Canon G9 en wordt het weer tijd om lekker te fotograferen met deze camera!

Voordelen: - RAW en JPEG formaat - Hoge kwaliteit behuizing - Veel instelmogelijkheden - Externe flitser mogelijk - Effectieve beeldstabilisator - Optionele converters

Nadelen: - Geen groothoek - Ruis snel zichtbaar bij lage ISO - Te veel Megapixels op kleine sensor

Kijk voor de volledige Canon PowerShot G9 test op LetsGoDigital.