Olympus E-510 test

Waar de verandering van de E-400 naar de E-410 slechts een kleine modificatie betrof, is de Olympus E-510 digitale SLR een echt andere camera dan zijn voorganger geworden.

Een belangrijke wijziging is de beeldsensor. Olympus betrekt voor de E-510 de sensor niet meer van Kodak, maar van Panasonic. De CCD heeft plaats gemaakt voor de LiveMOS. En zoals de naam al suggereert heeft de Olympus E-510 nu dus ook Live View, net als de andere modellen van Olympus.

De Olympus E-510 is een uitgebreide digitale SLR camera, waar je veel kunt instellen. Toch leidt dat bij Olympus niet tot een onoverzichtelijke camera.

Bediening

De bediening van de Olympus E-510 is vrij eenvoudig, ook voor een niet gevorderde fotograaf. Zeker door de weergave van de instellingen op het grote scherm, heb je een goed overzicht van wat je kunt verwachten.

Kende de voorganger nog TIFF als een van de bestandsformaten, de Olympus E-510 kent alleen maar RAW en JPEG. Niet dat je nu rouwig moet zijn om het verlies van TIFF. TIFF is een geheugen verslindend formaat en mist de correctiemogelijkheden van RAW. Daarom is het dus beter om in RAW te fotograferen.

Converteren

Wil je daarnaast ook snel een plaatje zonder te hoeven converteren, dan kun je ook JPEG tegelijk met RAW opnemen. Daarbij heb je een ruime keuze uit de JPEG instellingen. Erg luxe voor een camera op dit niveau.

Fotografeer je bij daglicht, dan is de automatische witbalans van de Olympus E-510 vrij nauwkeurig. Er is dan eigenlijk niet veel aan te merken.

Kunstlicht

Dat verandert als je bij kunstlicht of gemengd licht gaat fotograferen. Dan is er soms een behoorlijke afwijking te zien. Gelukkig kent de Olympus E-510 een erg eenvoudige manier om een handmatige witbalans te maken.

Met tien Megapixels levert de E-510 forse bestanden op. Een RAW bestand, bij Olympus simpelweg ORF van Olympus RAW File geheten, is al gauw 11MB groot.

Formaat

Maak je daar een 8 bits TIFF bestand van, dan is het bestand ongeveer 29MB. Het is dus goed te begrijpen dat Olympus dit formaat heeft laten vallen als kant-en-klaar bestand uit de camera. Je kunt uiteraard ruimte besparen door in JPEG te fotograferen, maar dan mis je de uitgebreide instelmogelijkheden die RAW nu eenmaal wel heeft. Om de RAW bestanden om te zetten levert Olympus Master 2 mee.

De Olympus E-510 is al met al een erg fijne en goede D-SLR camera. Mooi en stevig gebouwd, een prima beeldkwaliteit en fijn in de bediening.

Compact

Daar komt ook nog eens bij dat de camera vrij compact is, Live View aan boord heeft en onderdeel is van het FourThirds Systeem, zodat je kunt beschikken over een ruim arsenaal aan objectieven. Een aanrader voor de amateur en serieuze hobbyist!

Voordelen: - Ruime keuze in objectieven - Live View - Prima ruisverhouding bij hoge ISO - Uitstekend antistofsysteem - Uitstekende resolutie - Prima beeldkwaliteit - Eenvoudig te bedienen

Nadelen: - Kunstlicht lastig voor witbalans - Vrij kleine optische zoeker - Live View model is minder snel Kijk voor de volledige Olympus E-510 test op LetsGoDigital.

Tip de redactie