Afgelopen Photokina 2006 werd een ding heel duidelijk bij Fujifilm: gezichtsherkenning wordt het helemaal! Net als de voorganger heeft de Fujifilm S6500fd een groot zoombereik. Wanneer we het vergelijken met een kleinbeeld camera praten we hier over een bereik van 28 - 300mm.

Dat het bereik met een groothoek van 28mm begint, is erg goed nieuws. Daartegenover staat het telebereik van 300mm. Een ander zeer belangrijk deel van de Real Photo Technology, zoals Fujifilm de drie-eenheid noemt, wordt gevormd door de sensor.

Hybride

De Fujifilm FinePix S6500fd is een zogenoemde hybride camera. Daardoor lijkt de camera uiterlijk op een spiegelreflexcamera, maar dan wel met een heel compacte vormgeving. Het enige wat je als DSLR liefhebber mist is het solide gewicht. De Fujifilm S6500fd voelt daarvoor te licht aan, wat overigens niets afdoet aan de afwerking en constructie van de camera.

Dankzij een forse handgreep kun je de camera uitstekend vasthouden. Het formaat zou niet veel kleiner moeten zijn voor fotografen met wat grotere handen. De rubberen afdekking op de handgreep en achterop de camera zorgen in ieder geval voor een uitstekende grip, de camera zal niet zomaar uit je handen kunnen glijden. De Fujifilm FinePix S6500fd start verrassend snel op, binnen een seconde kun je een foto maken.

Snel zoomen

De camera is voorzien van een gewone zoomring en dat werkt bijzonder prettig. Met de linkerhand onder het objectief heb je én de camera stabiel vast én je kunt snel zoomen. Hulde daarvoor. Je moet de camera wel stabiel vasthouden als je inzoomt, want helaas ontbreekt bij de Fujifilm S6500fd een optische beeldstabilisatie.

Dat kan alleen door de ISO te verhogen en dat is niet hetzelfde als een optische stabilisatie. Bij de langere brandpunten wreekt ook het lage gewicht, je kunt de camera niet zo heel stabiel houden. Een statief is dus zeker aan te bevelen.

Superieur

De kwaliteit van het beeld is natuurlijk afhankelijk van de gekozen gevoeligheid. En bij de Fujifilm S6500fd maakt Fujifilm haar reputatie weer helemaal waar. Dankzij de superieure sensor en de prima processor kun je ook de hoge gevoeligheden uitstekend gebruiken.

Bij ISO 1600 verslaat de Fujifilm FinePix S6500fd iedere concurrent. Ruis is slechts moeilijk waarneembaar en de detaillering is voldoende aanwezig. Wil je meer detail, dan moet je in RAW fotograferen. Het verschil is niet heel erg groot meer dankzij de uitstekende JPEG kwaliteit, maar wel zichtbaar.

Bediening

Niet alleen de kwaliteit overtuigt, ook de bediening van de camera is zonder meer goed. Zij het met een paar kanttekeningen. Zo zitten essentiële instellingen, zoals RAW, lichtmeting en witbalans, verstopt in het menu. Maar daarentegen heb je een uitstekend LCD scherm, zeer prettige bediening van de zoom, een voortreffelijke gezichtsherkenning en een dito autofocus.

Bovendien kun je zeer lang doen met een setje batterijen. De beeldkwaliteit van de Fujifilm FinePix S6500fd is uitstekend en Fujifilm geeft wederom zijn visitekaartje af. De Fujifilm S6500fd is een allround digitale Megazoom camera die veel waar voor zijn geld biedt, uitstekend!

Voordelen:

- Uitstekende resolutie en scherpte - Hoge kwaliteit ISO reeks - Energiezuinig - Groot zoombereik - Gezichtsdetectie - Prima lenskwaliteit

Nadelen:

- Ontbreken van optische beeldstabilisator - Lage resolutie elektronische zoeker - RAW mode zit verstopt in menu

Kijk voor de volledige Fujifilm FinePix S6500fd test op LetsGoDigital