Het segment waarin de Olympus E410 gepositioneerd is, is onderhevig aan een felle concurrentiestrijd. Natuurlijk zijn Nikon en Canon sterk vertegenwoordigd, maar we zien dat ook Pentax en Samsung zich in de strijd werpen.

Taak voor Olympus om zich van zijn sterkste kant te laten zien en kijkend naar de specificaties op papier verwachten wij veel van de nieuwe FourThirds SLR modellen. De Olympus E-410 volgt officieel de E-400 op en levert een resolutie van 10 Megapixels en bevat het handige Live View systeem zodat de LCD monitor nu ook gebruikt kan worden als groot formaat zoeker.

Daarnaast maken we voor het eerst kennis met een nieuwe foto beeld verwerkingprocessor die ingezet wordt om de zo gevreesde beeldruis te elimineren.

10 Megapixels

Tien Megapixels mag toch wel tot standaard resolutie voor een digitale SLR camera worden uitgeroepen. De Olympus E-410 is dan ook uitgerust met een LiveMOS beeldsensor die effectief 10 miljoen van dergelijke pixels oplevert.

Daarmee begeeft Olympus zich in een druk veld van diverse modellen SLR camera's, ieder goed voor 10 Megapixels. Het zal de consument dan ook niet aan pixels ontbreken. Belangrijk is ook de bediening van de camera. Door het ontbreken van een kleine display op de bovenzijde van de camera wordt de informatie over lichtmeting, opnames, resolutie en overige instellingen nu weergegeven op de grote formaat display op de achterzijde van de camera.

Het grote scherm achterop wordt dus nog belangrijk en in het geval van de Olympus E410 hét controlecentrum als we ook de Live View functie activeren.

Prima kwaliteit

De kwaliteit van de JPEG opnames rechtstreeks uit de camera zijn zonder meer van prima kwaliteit. Winst valt er te halen door in plaats van de standaard geleverde kitlens te investeren in een hoge kwaliteit lens. Hiermee zullen naar verwachting meer details opgeslagen worden.

De Olympus E-410 kent een instelbare ISO reeks van 100 - 1600 ISO en biedt daarmee de gelegenheid om te fotograferen met wat langzamere sluitertijden. De kwaliteit van de hoge ISO opnames zijn prima en bieden daadwerkelijk een oplossing voor het maken van teleopnames uit de hand waarbij de sluitertijd lager komt te liggen ten opzichte van het brandpunt.

Kleurweergave

De kleurweergave van de opnames is zeer natuurlijk en levendig. Opvallend is de controle over de chromatische aberratie; deze is vrijwel niet aanwezig. Als we kijken naar de prestaties van de standaard geleverde Olympus 14-42 Zuiko Digital kitlens zien we een keurig resultaat voor een kitlens.

Qua witbalans heb je met de Olympus E410 genoeg keuze onder handbereik om iedere denkbare lichtbron de baas te kunnen. Zo zijn er naast de automatische witbalans 7 andere instellingen mogelijk, aangevuld met een instelbare Kelvin die loopt van 2000K tot en met 14000K en een zogenaamde One Touch witbalans waarmee snel een kleurinstelling gekozen kan worden.

Prettig

De Olympus E-410 is een prettige camera om mee te werken en ligt ook, ondanks het vrijwel ontbreken van enige handgreep, goed in de hand. Tien Megapixels aan resolutie is op dit moment het hoogste aantal voor een FourThirds System digitale SLR camera, maar er staat nog meer op stapel.

Hoewel niet bedoeld voor de amateur, zijn de ogen massaal gericht op de binnenkort te verwachten professionele DSLR van Olympus. Naast het handige formaat is de Olympus E410 ook weer voorzien van het uiterst betrouwbare antistofsysteem; het zogenaamde SSWF systeem.

De kwaliteit van de Olympus E400 is hoog, de bediening rechtdoorzee en het gemak van het formaat en het lichte gewicht zijn belangrijke kenmerken die nog wel eens de doorslag kunnen geven om de camera vaker mee te nemen en daarmee te genieten van hoe digitale fotografie het dagelijkse leven kan vormgeven. Een absolute aanrader.

Voordelen:
- Uitstekende beeldkwaliteit
- Hoge ISO prima kwaliteit
- Energiezuinig
- Zeer compact en licht van gewicht
- Perfect antistof mechanisme
- Uitgebreide en uitstekende JPEG compressie
- Knappe prijs/kwaliteit verhouding
- Live View mode

Nadelen:
- Kitlens kan beter
- Beperkte handgreep
- Kleine optische zoeker

Kijk voor de volledige Olympus E-410 test op LetsGoDigital.