Na diverse modellen in de goedkopere klasse van de digitale spiegelreflexcamera's te hebben gehad, heeft Pentax nog meer pijlen op haar boog. En wel voor de (semi-)professionele fotograaf. De inzet is nu de Pentax K10D, een compacte 10 Megapixel-camera met ingebouwde beeldstabilisatie en een groot aantal interessante camera-eigenschappen.

Bij de Pentax K10D is veel gebruik gemaakt van kunststof. De camera voelt daardoor net iets goedkoper aan dan de andere modellen, maar is nog altijd bijzonder solide. Wat de behuizing natuurlijk opmerkelijk maakt, zijn de afdichtingen tegen het weer en de stof. Je kunt met een gerust hart met de Pentax K10D in de regen lopen. Althans, voor even, want waterdicht is een ander verhaal.

Belichting

Uniek bij Pentax zijn de belichtingsprogramma's. Pentax onderscheidt zich hiermee van zijn concurrentie. Bekend is het Hyperprogramma, waarbij je in de P-stand heel gemakkelijk diafragma of sluitertijd kunt wijzigen, zonder de belichting als zodanig aan te hoeven passen.

Je hebt bijna geen andere stand nodig. Uitstekend is het feit dat Pentax bij de K10D gebruik maakt van de gevoeligheid om de belichting te regelen. Deze variabele wordt nog wel eens over het hoofd gezien, of alleen maar in nood gewijzigd terwijl je hier toch prima het een en ander kunt regelen.

De Pentax K10D digitale SLR heeft dan ook als eerste camera een gevoeligheidsvoorkeuze, Sv genoemd (Sensivity value). Je kiest dus zelf de gevoeligheid waarmee je wilt werken en de camera regelt dan de sluitertijd en het diafragma. Alsof je een andere film in je camera stopt.

Formaat

Dat je met de Pentax K10D in RAW kunt fotograferen, zal niemand verbazen. Je kunt tegelijkertijd een RAW en JPEG vastleggen en dat kan erg handig zijn. Zeker omdat je de grootte van de JPEG kunt bepalen. In RAW heb je bovendien twee opties: PEF of DNG. Het eerste formaat is van Pentax zelf en is nu nog alleen met de software van Pentax te openen. Het DNG is universeler en kun je onder andere openen in Adobe Camera RAW (ACR).

De PRIME processor levert bijzonder ruisvrije beelden op. Ook bij ISO 1600 is ruis alleen op 100% te zien. En dan vooral als je RAW foto's met ACR omzet. De JPEG's en de beelden die met PhotoLab worden omgezet hebben door de ruisonderdrukking vrijwel geen ruis. Wat uiteraard ten koste gaat van de detaillering.

Buiten

Op de behuizing van de Pentax K10D verder valt weinig af te dingen. Hij is compact, ligt zeer goed in de hand en is kwalitatief uitstekend gebouwd. Bovendien kan hij tegen de nodige druppels en stof en dat is erg prettig als je vaak buiten fotografeert. De slimme vondsten maken het een plezierige camera om mee te werken en met de ultracompacte pancake objectieven heeft Pentax met de K10D een bijna ultieme camera voor de (straat)fotograaf geleverd. De Pentax K10D zal de eigenaar veel waar voor zijn geld leveren waarbij de beeldkwaliteit staat als een huis, indrukwekkend!

Voordelen
- Hoge beeldkwaliteit
- Hoogwaardige spatwaterdichte behuizing
- Uitgebreide belichtinginstellingen
- Interne optische beeldstabilisator
- RAW formaat ondersteuning
- Uitstekende prijs/kwaliteit verhouding

Nadelen
- Ietwat afwijkende ergonomie
- Bij ruisonderdrukking iets teveel verlies
- Pentax PEF formaat matig ondersteund

Kijk voor de volledige Pentax K10D test op LetsGoDigital