De Kodak EasyShare-serie digitale camera's heeft in de afgelopen jaren een prima naamsbekendheid opgebouwd. Kodak heeft veel moeite moeten doen om de omslag van analoog naar digitaal te voltooien en het lijkt erop dat deze min of meer voltooid is.

De Kodak P712 behoort tot de zogenoemde Megazoom digitale camera-klasse, wat eigenlijk niets meer inhoudt dan een 'compacte' vormgeving en een groot zoombereik. In het geval van de Kodak EasyShare P712 betekent dit 12x optische zoom waarmee een bereik van 36 - 432mm in vergelijking met kleinbeeld verkregen wordt.

SLR

Het ontwerp van de Kodak EasyShare P712 doet denken aan een digitale SLR-camera. En inderdaad, in eerste instantie heeft de camera wel wat weg van een systeemcamera. Toch kan het ontwerp ons nog steeds niet bekoren. Ondanks het compacte formaat zijn er onderdelen van de camera, in het bijzonder de elektronische zoeker, die de camera toch wat lomp maken.

Naast de fors uitgevallen lens en de duidelijk aanwezige handgreep is het overige deel van de behuizing vrij compact gebleven. Het gewicht van ruim 400 gram is comfortabel genoeg om de camera overal mee naar toe te nemen en geeft daarnaast ook de nodige stabiliteit tijdens het fotograferen.

Scherpte

De kwaliteit van het objectief met betrekking tot de vertekening is goed. De groothoek heeft een gemiddelde vertekening, maar bij het inzoomen richting uiterste telestand is er vrijwel geen zichtbare vertekening meer. Een opmerkelijke prestatie. Ook het verschil in onscherpte in de hoeken bij groothoek is ten opzichte van het centrale deel van de lens niet stoorbaar aanwezig. Bij de teleopnames is wat sprake van onscherpte, maar ook hier geldt weer: nauwelijks aanwezig. De kwaliteit van de lens met betrekking tot de scherpte en vertekening is bovengemiddeld goed.

Over de ruiswaarden van de Kodak EasyShare P712 zijn we niet echt tevreden. Tot en met 200 ISO is het goed tot redelijk goed, maar de 400 ISO opnames en hoger blijven achter bij de resultaten die de concurrentie en de huidge technische mogelijkheden opleveren. De 800 ISO instelling is bovendien alleen mogelijk bij een resolutie van 1,2 megapixels; naar onze mening enorm gedateerd. Kodak laat hier de nodige steken vallen en dat is op dit onderdeel niet te rechtvaardigen.

Conclusie

De Kodak P712 is een camera met twee gezichten. Aan de ene kant is er het gemak van een compact ontwerp, het grote optische bereik en de handige beeldstabilisator aanwezig en geeft het veel gebruikersgemak. Daartegenover staat de teleurstellende kwaliteit van de ISO en beperkte ISO reeks en de op enkele punten trage reactietijd van de camera. De Kodak EasyShare P712 is een aantrekkelijke camera voor de beginnende fotograaf voor de alledaagse foto's. De Kodak EasyShare P712 mag zeker niet worden bestempeld als het alternatief voor een digitale SLR-camera. Het verschil in niveau is eenvoudigweg te groot tussen deze twee.

Voordelen
- Goede kleurweergave
- Groot zoombereik van 36 - 432 mm
- Optische beeldstabilisator
- RAW formaat ondersteuning
- 2.5 inch LCD display

Nadelen
- Trage opstarttijd
- Vanaf 200 ISO te hoog ruisaandeel
- Lage resolutie monitor

Kijk voor de volledige test op LetsGoDigital